Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πάγο στους μισθούς από τον ΣΕΒ

Από υποχώρηση σε υποχώρηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδέχτηκε νέα συνάντηση. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΣΕΕ (πλ. Μητροπόλεως) τη Δευτέρα 3 Απρίλη στις 3 μ.μ. καλεί το ΠΑΜΕ

Τα ίδια ψίχουλα με διαφορετικό περιτύλιγμα δίνει για αυξήσεις την επόμενη διετία ο ΣΕΒ. Οι βιομήχανοι εμφανίστηκαν να εμμένουν προκλητικά στις αξιώσεις τους, για πάγωμα ουσιαστικά των μισθών και στην πέμπτη κατά σειρά συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έγινε χτες. Να δοθεί απεργιακή απάντηση στην προκλητικότητα των βιομηχάνων κάλεσε τους εργαζόμενους ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με πρόσχημα ότι δε θέλει να «φτάσει στα άκρα» δέχτηκε νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις - την έκτη κατά σειρά - τη Δευτέρα 3 Απρίλη στις 3 μ.μ. αντί να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Πίσω από την αδιαλλαξία του ΣΕΒ συντάχτηκαν και οι άλλες δύο εργοδοτικές οργανώσεις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος της τελευταίας Δ. Αρμενάκης παρουσιάζοντας την κοινή πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι η εργοδοτική πλευρά εμμένει στην υπογραφή διετούς σύμβασης και ισχυρίστηκε πως αθροιστικά η ποσοστιαία αύξηση που δίνουν για τα δύο χρόνια ανέρχεται στο 9,8%. Δηλαδή 5% την πρώτη χρονιά και 4,5% το 2007. Ερωτηθείς για το πώς θα κατανεμηθούν αυτά τα ποσοστά, είπε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ορίστηκε νέα συνάντηση για τη Δευτέρα.

Αριθμητική αλά ΣΕΒ

Βέβαια, για να «χρυσώσει το χάπι» των εξευτελιστικών ποσοστών που δίνει η εργοδοτική πλευρά δε δίστασε να κατασκευάσει και δικά της μαθηματικά. Διότι η πρότασή της δεν οδηγεί ούτε στην πρώτη χρονιά σε 5% και τη δεύτερη σε 4,5%, πολύ περισσότερο ούτε στο 9,8% τη διετία. Πρόκειται πέρα για πέρα για ένα εικονικό και ψεύτικο ποσοστό. Ακόμα και αν αυτά τα ποσοστά δοθούν σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις κατ' έτος, τότε η μεσοσταθμική και πραγματική αύξηση για το 2006 θα είναι 4,1% και το 2007 μόλις 3,3%. Αν η δεύτερη δόση της αύξησης δοθεί το Σεπτέμβρη, όπως έγινε και πέρυσι, τότε η πραγματική αύξηση και στα δύο έτη θα είναι κάτω και από αυτά τα ποσοστά.

Αυτή την απροκάλυπτη κοροϊδία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ την παρουσίασε ως «αύξηση που υπερκαλύπτει τον ελληνικό πληθωρισμό και εξασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων». Βέβαια, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, αν αυτή η αύξηση καλύπτει την ακρίβεια που τρέχει και πολύ περισσότερο τις ανάγκες τους. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι μόλις προχτές η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραφε ότι οι αυξήσεις που έδωσαν οι βιομήχανοι στα προϊόντα τους (τιμές παραγωγού) μόνο για το μήνα που πέρασε ήταν της τάξης του 8,9%! Οι βιομήχανοι, δηλαδή, αύξησαν ήδη τα προϊόντα τους σχεδόν 9% πυροδοτώντας την ακρίβεια, ενώ στους εργαζόμενους δίνουν μόλις 3% αύξηση για το πρώτο εξάμηνο του 2006. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μάλιστα ο ΣΕΒ, ξεπερνώντας κάθε όριο πρότεινε σε περίπτωση μονοετούς σύμβασης, να μη δοθεί καμία αύξηση τους πρώτους οκτώ μήνες και να δοθεί αύξηση 5% από τον μήνα Σεπτέμβριο... Διαμήνυσε μάλιστα την πρόθεση του ΣΕΒ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία να αναζητήσει διαιτητές για τη σύμβαση στην ΟΚΕ των Βρυξελλών και σε άλλα «ευρωπαϊκά όργανα»!

Και, όμως, μπροστά σε αυτή την κοροϊδία, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκανε ακόμα ένα βήμα οπισθοχώρησης, προκειμένου να «συναντηθεί» με τις αξιώσεις των βιομηχάνων. Ετσι, έχοντας ήδη από τις προηγούμενες συναντήσεις εγκαταλείψει το 8% που αρχικά ζητούσε, χτες εγκατέλειψε και το 5,8% της προηγούμενης συνάντησης, προτείνοντας μόλις 5,5% αύξηση και μονοετή σύμβαση. Και αυτό επί του παρόντος. Δικαιολογώντας τη στάση της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος ισχυρίστηκε ότι «δεχτήκαμε τη διακοπή της συζήτησης για να μην πει οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος ότι εμείς οδηγούμε τα πράγματα σε αδιέξοδο..!»

Μονόδρομος η απεργία

Καταγγέλλοντας την προκλητική και απαράδεκτη πρόταση των βιομηχάνων ο Γιώργος Μαυρίκος υπογράμμισε ότι «μονάχα η αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων μπορεί να δώσει σήμερα διέξοδο προς όφελος των συμφερόντων τους». Το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε πως «η απεργία στις 13 Απρίλη που έχουν κηρύξει τα ταξικά συνδικάτα είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη» και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν βροντερό «παρών» έξω από τα γραφεία της ΕΣΕΕ όπου θα γίνεται η διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, 3 Απρίλη.

Χτες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ ανέβαλε για την Τρίτη 4 Απρίλη, την Ολομέλεια της Διοίκησης που είχε ορίσει για σήμερα και με ανακοίνωσή της καλεί τα συνδικαλιστικά της στελέχη σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ