Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Διαδηλώνουν σήμερα σε όλη τη χώρα

Ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Αποφασιστικό «ΟΧΙ» στον κατήφορο ιδιωτικοποίησης πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα κορυφωθεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νέο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, λένε σήμερα φοιτητές και σπουδαστές που κινητοποιούνται σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις ανήκει στα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, που προτάσσουν στο διεκδικητικό τους πλαίσιο την ανάγκη συμπόρευσης με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τόσο για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται η ανώτατη εκπαίδευση όσο και κυρίως για τη διεκδίκηση πραγματικά Δημόσιας και Δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού κι όχι του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι την απόφαση για τις σημερινές κινητοποιήσεις την έλαβαν στις συνεδριάσεις τους μετά τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στην πανεργατική απεργία της 15ης Μάρτη.

Μέσα σ' αυτές τις δυο βδομάδες, οι αγωνιστικές διεργασίες στις σχολές εντάθηκαν, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες γενικές συνελεύσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και συνολικά 58 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στα σημερινά συλλαλητήρια. Από αυτούς οι 45 σύλλογοι υπερψήφισαν ολόκληρο το αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο των Πανελλαδικών Συντονιστικών. Παράλληλα, όπου οι σύλλογοι δεν κατάφεραν να κάνουν γενική συνέλευση ή κυριάρχησαν οι συσχετισμοί υπέρ των παρατάξεων που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και αρνούνται τους αγώνες, έγιναν συνελεύσεις Τμημάτων, ετών και εξαμήνων, ανέλαβαν την οργάνωση φοιτητών και σπουδαστών οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στα Συντονιστικά.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των αγωνιστικών διεργασιών και του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα σε φοιτητές και σπουδαστές είναι ότι οι συνελεύσεις σημείωσαν μεγάλη μαζικότητα και σε πολλές περιπτώσεις ψήφιζαν υπέρ των κινητοποιήσεων φοιτητές και σπουδαστές που κινούνται στην επιρροή της ΔΑΠ.

Η όξυνση των προβλημάτων και ο αγωνιστικός παλμός των φοιτητών έχουν ως αποτέλεσμα αντίστοιχες αποφάσεις για συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις και από άλλους μαζικούς χώρους. Συγκεκριμένα, δίωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποφάσισαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, ενώ σχετικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις: ΔΗΠΑΚ Πανεπιστημιακών, Πανεπιστημονική Μεταπτυχιακών Φοιτητών, Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) ΕΤΕΠ, ΔΑΣ Διοικητικού Προσωπικού, ΔΑΣ Διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ και ΔΑΣ ΕΕΔΙΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ