Κυριακή 2 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
ACHTUNGK GREICHENLAND BLITZKRIEG

«

Προσοχή. Ελλάδα. Αστραπιαίος πόλεμος». Ετσι σκέφτομαι σύντροφοι και μεταφράζω, λογοτεχνική αδεία, τα αρχικά της εταιρίας μετρήσεων τηλεθέασης, της A.G.B., που τυραννάει την επικαιρότητα και επισκιάζει κάθε άλλη ειδησεογραφία τις τελευταίες μέρες.

Προσοχή! Πρόκειται στ' αλήθεια για έναν αστραπιαίο πόλεμο πολιτικοοικονομικών συμφερόντων εδώ, στην Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων και της νέας διακυβέρνησης, όπως διατείνεται η ΝΔ, για να ωραιοποιήσει φλουτάροντας το φακό, τη συνέχιση της πολιτικής ΠΑΣΟΚ εναντίον της πλειονότητας των πολιτών, δηλαδή των εργαζομένων. Γιατί είναι πλέον, προ και μετά την έκλειψη ηλίου, την ορατή ως πλήρη μόνον από το Καστελόριζο, που οι Τούρκοι θεωρούν δικό τους από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, φανερό ότι η ΝΔ ασφαλτοστρώνει τον ευρωπαϊκό (!) αντιλαϊκό (!) δρόμο που διάνοιξε, κρηπίδωσε και χαλικόστρωσε το ΠΑΣΟΚ σ' όλη τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας.

Αυτός ο λαός, αυτή η πλειονότητα των πολιτών που βλέπουν να εξατμίζονται τα κεκτημένα δικαιώματά τους, παραμένει βεβαίως εκτός από θύμα (;) και θύτης. Αφού είναι η συντριπτική πλειοψηφία που έχει εγκλωβιστεί στο εκλογικό πελατολόγιο των δύο μεγάλων κομμάτων - διαχειριστών της εξουσίας.

Δε διάλεξα τυχαία τη γερμανική γλώσσα και δη τρεις λέξεις. Δεν ξέρω καν γερμανικά, αλλά αυτές τις ξέρω όπως όλοι μας από το εμπειρικό πέρασμα του ναζιστικού οδοστρωτήρα πάνω από τα πάτρια εδάφη και τη μνήμη του αίματος και τις ταινίες, τα βιβλία, τα ντοκιμαντέρ, που επιμένουν να θυμίζουν όχι μόνον την τότε αλλά και την τωρινή κυρίαρχη ιδεολογία. Η A.G.B. παραφρασμένο από μένα συνειδητά αρκτικόλεξο και γερμανοποιημένο, εκφράζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο «σημείο» το σημαίνον και το σημαινόμενο της εκρηκτικής δημοσιότητας που περιβάλλει μια μονοπωλιακή, κερδοφόρα, συνομήλικη σχεδόν της ιδιωτικής τηλεόρασης, εταιρία, η οποία άνθισε στη σκόπιμα άναρχη, ληστρική επικοινωνιακή αγορά. Η A.G.B. είναι κάτι παραπάνω από είδηση. Είναι ιδεολογία υπηρετηθείσα πιστά και πειθήνια από την άρχουσα τάξη και τα επικοινωνιακά της βιλαέτια. Σε μια υποφώσκουσα ως χτες και κυνικά φανερή σήμερα, ενδοκαπιταλιστική μιντιακή σύγκρουση συμφερόντων, η A.G.B. έγινε στόχος.

Οσοι «καθιερώθηκαν» με τις μετρήσεις της, μόνιμοι επιβάτες του ασανσέρ A.G.B. με το κουμπί πατημένο στην άνοδο, από τα ταξικά ρετιρέ χλευάζουν την ηθική της στατιστικής. Οσοι πατούσαν εκόντες άκοντες το κουμπί καθόδου, από τα τηλεοπτικά υπόγεια των μετρήσεων, δαγκώνουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν το μερτικό των εσόδων του τηλεοπτικού φέουδου στο οποίο «κληρώθηκαν» υπήκοοι, πάροικοι ή και επιστάτες.

Η A.G.B., όχι η εταιρία αυτή καθαυτή που επιτελεί άριστα το έργο της εσωτερικής κατανομής και αναδιανομής των λαφύρων - κεφαλαίων του καπιταλιστικού πολέμου, αλλά η ιδεολογία της, ήτοι η χειραγώγηση των μαζών, είναι κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα και πεδίο σύγκρουσης.

Οπότε σύντροφοι, οι εκλάμψεις δικανικής «κάθαρσης» είναι σαν τις πορδές της σουπιάς. Μελάνη που εκτοξεύεται για να κρυφτεί το ποιος χορτασμένος δαγκώνει ποιον αχόρταγο, με θεατές τους πεινασμένους...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ