Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ»
Επιβολή του «πολιτισμού» των μονοπωλίων

Καταψήφισε την τροποποιημένη έκθεση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, καλώντας λαό και καλλιτέχνες να αντισταθούν

Κάλεσμα αντίστασης στην προσπάθεια ομογενοποίησης της πολιτιστικής διαφορετικότητας και εμπορευματοποίησης του πολιτισμού προς όφελος των πολυεθνικών και των αντιδραστικών «πολιτιστικών» στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προς τους εργαζόμενους, τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους, τεκμηριώνοντας την αρνητική ψήφο του στην έκθεση με θέμα «Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης», που ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η αναδιάρθρωση του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια ενσωμάτωσης και ομογενοποίησης του πολιτιστικού πλέγματος κάθε χώρας, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου υπόβαθρου "Ευρωπαϊκού Πολιτισμού" που θα περιέχει ένα μείγμα υποκουλτούρας, φολκλορικής παρουσίας των εθνικών πολιτισμών και σύγχρονων εμπορικών κατασκευασμάτων».

Αναφερόμενος στο ελληνικό παράδειγμα, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «ήδη η εμπειρία της χώρας μας από την Αθήνα το 1985 και τη Θεσσαλονίκη το 1997 είναι θλιβερή στον πολιτιστικό και στον οικονομικό τομέα. Πολυδάπανα, ιστορικά ασύνδετα, επιφανειακά πολιτιστικά προγράμματα επιχειρηματικών γραφείων, ατζέντηδων και χορηγών με χυδαία εμπορικά - κερδοσκοπικά κριτήρια που έπνιξαν όποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Κοσμικές εκδηλώσεις, πλούσιοι μπουφέδες, πανηγυριώτικες κακόγουστες δράσεις που περιθωριοποίησαν ή απώθησαν ό,τι προοδευτικό υπήρχε στον τόπο και στις γειτονικές χώρες. Αυτό είναι το "Ευρωπαϊκό πολιτιστικό μοντέλο" το οποίο και λειτουργεί ως πηγή τεραστίων κερδών για τις διάφορες εταιρίες».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η προτεινόμενη τροποποίηση διατηρεί τον ίδιο χαρακτήρα, μεταφέρει το κόστος στα κράτη - μέλη και δυναμώνει την επιτήρηση και τον έλεγχο από την ΕΕ, καλεί το λαό να πληρώσει σε εθνικό επίπεδο τα κέρδη των επιχειρηματιών και το κόστος της πολιτικής της ΕΕ να επιβάλει την ευρωπαϊκή υποκουλτούρα και τις "αξίες" της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Καταψηφίζουμε την έκθεση, καλώντας τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού να αντισταθούν».

Να σημειωθεί ότι υπέρ της αντιδραστικής έκθεσης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο πολιτισμός υπέρ των κερδοσκοπικών «αναγκών» του κεφαλαίου (2011-08-26 00:00:00.0)
Κοινή πολιτική για τις «πολιτιστικές» βιομηχανίες (2008-05-31 00:00:00.0)
Πολιτισμός: Ανάγκη και δικαίωμα (2006-02-11 00:00:00.0)
«Είμαστε περισσότεροι»..! (2003-09-10 00:00:00.0)
«Οχι» στην κουλτούρα του κεφαλαίου (2002-10-26 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού πίσω από το παράνομο εμπόριό τους (2001-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ