Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
«Οχι» στην κουλτούρα του κεφαλαίου

Απείχαν από την ψηφοφορία για την έγκριση της «έκθεσης Fraise» σχετικά με το θέατρο και τις τέχνες του θεάματος στη διευρυμένη Ευρώπη οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Εξηγώντας τη στάση των κομμουνιστών βουλευτών, ο Κ. Αλυσσανδράκης υπογράμμισε ότι «η έκθεση της Επιτροπής Πολιτισμού (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Ενωσης) εκφράζει την ανάγκη ιδεολογικής, πολιτικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των πολιτιστικών διαδικασιών που σχετίζονται με το θέατρο στη γενικότερη πολιτική της ΕΕ». «Ειδικότερα», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «θέλει να θέσει το θέατρο στην υπηρεσία του λεγόμενου ευρωπαϊκού ιδεώδους και να εφαρμόσει πολιτικές όπως της κινητικότητας και της "διά βίου εκπαίδευσης". Ιδιαίτερα στοχεύει στις μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Ο Κ. Αλυσσανδράκης σημείωσε ότι «χωρίς να είναι καθαρό» ποιο είναι αυτό το «ευρωπαϊκό ιδεώδες», «πώς μας ζητείται να γίνουμε συμμέτοχοι - συνένοχοι σε διαδικασίες αντιφατικές, που λύνουν κάποια πρόσκαιρα προβλήματα (πνευματικών δικαιωμάτων, παιδείας κλπ.), αποκρύπτουν όμως το ότι αυτά τα προβλήματα έχουν προέλθει από την παρέμβαση του κεφαλαίου στον πολιτισμό της κάθε χώρας;».

«Επιπλέον», τόνισε ο ευρωβουλευτής, «διαφωνούμε κάθετα με τον κυρίαρχο ρόλο των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των χορηγών», καθώς «διαφωνούμε και το δηλώνουμε με αποφασιστικότητα, με το ομιχλώδες μόρφωμα που πάει να δημιουργηθεί ως "ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα" και τις μεθόδους που αναπτύσσονται για την επιβολή του».

Ο Κ. Αλυσσανδράκης πρόσθεσε ότι «η θέση μας στα θέματα του πολιτισμού συνδέεται με το χαρακτήρα της πολιτικής που προάγει, τις αξίες, τις αρχές, τα αισθητικά πρότυπα που προβάλλει. Πρώτιστη σημασία για μας έχει το αν οι πολιτιστικές δραστηριότητες λειτουργούν προς όφελος του κεφαλαίου, επεκτείνουν τον έλεγχό του, αυξάνουν την κερδοφορία του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ