Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαδίδουν το έργο του Καζαντζάκη

Ο Καζαντζάκης στο σπίτι του Ελ Γκρέκο στο Τολέδο
Ο Καζαντζάκης στο σπίτι του Ελ Γκρέκο στο Τολέδο
«Τέλεψα το χρέος μου και φεύγω», γράφει στην «Αναφορά στον Γκρέκο» ο κορυφαίος της πεζογραφίας μας Νίκος Καζαντζάκης. Σαν σήμερα, πριν 45 χρόνια, στις 26 Οκτώβρη 1957, «έφυγε» ο συγγραφέας της «Ασκητικής», του «Αλέξη Ζορμπά», του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα του.

Πολυσχιδής προσωπικότητα, με τη δημιουργικότητά του να εκτείνεται και στην ποίηση, στο θέατρο, στην ταξιδιωτική λογοτεχνία και στο φιλοσοφικό δοκίμιο, ο Καζαντζάκης σφράγισε ανεξίτηλα τη νεοελληνική λογοτεχνία, χωρίς όμως οι φιλόλογοι να μπορέσουν να τον «εντάξουν» σε κάποιο συγκεκριμένο λογοτεχνικό ρεύμα.

Αν και το έργο του «μίλησε» και εξακολουθεί να «μιλά» στην καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, αλλά ακόμη και της πανεπιστημιακής έρευνας, στην Ελλάδα - για πολλούς λόγους που είναι αδύνατον να αναλυθούν εδώ - ο Καζαντζάκης αντιμετωπίζεται ακόμη και σήμερα με «καχυποψία» από την εξουσία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ πανεπιστημιακές έδρες αφιερωμένες στο έργο του είχαν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Αυτουργός» αυτής της θετικής εξέλιξης, αλλά και γενικότερα της προβολής και διάδοσης του έργου του συγγραφέα είναι η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», που ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1988, όπου παραμένει η έδρα της. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να δημιουργήσει τμήματά της σε πολλές χώρες και να αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα αμιγώς πολιτιστικού περιεχομένου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στο λιτό, αλλά ουσιαστικό τριμηνιαίο ενημερωτικό «Δελτίο» της περιλαμβάνονται οι εκδηλώσεις που έγιναν για τον Καζαντζάκη και το έργο του και οι δραστηριότητες των τμημάτων, που εκτείνονται από τη Λ. Αμερική, την Αφρική και την Ωκεανία μέχρι την Ευρώπη, τις αραβικές χώρες και το Αζερμπαϊτζάν.

Η γενική συνέλευση της εταιρίας θα λάβει χώρα στις 14/12 στην Καζαμπλάνκα (για πρώτη φορά εκτός Ευρώπης), όπου θα εκλεγεί νέα συντονιστική επιτροπή και θα καθοριστούν οι στόχοι για τα επόμενα δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ