Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Spider»

Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ με τους Ρέιφ Φάινς, Γκάμπριε Μπερν, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Λιν Ρεντγκρέιβ

«Spider» του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ (πάνω) «Tosca» η μεταφορά της όπερας του «Puccini» στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Benoit Jacavot (δεξιά)
«Spider» του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ (πάνω) «Tosca» η μεταφορά της όπερας του «Puccini» στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Benoit Jacavot (δεξιά)
Δεκαετία του '80. Ο Spider είναι ένας περίεργος μοναχικός τύπος. Μετά από μακρά περίοδο νοσηλείας σε διάφορα ψυχιατρεία επιστρέφει στους δρόμους του Δυτικού Λονδίνου, όπου μεγάλωσε. Οι γειτονιές, οι ήχοι, οι μυρωδιές ανακινούν ένα καλά κρυμμένο φορτίο μνήμης και ένα μεγάλο τραύμα της παιδικής του ηλικίας στοιχειώνει ξανά την πραγματικότητά του.

Δεκαετία του '60. Ο μικρός Ντένις Κλεγκ (με την προσωνυμία «Spider» λόγω της τάσης του να παίζει με υφαντά νήματα) μεγαλώνει στο Δυτικό Λονδίνο με σοβαρές νοητικές και ψυχολογικές διαταραχές. Κάποια μέρα βλέπει τον πατέρα του να σκοτώνει τη μητέρα του και να την «αντικαθιστά» με μια πόρνη, την Ιβόν. Η ανύπαρκτη αντίδραση του περίγυρου τον τρομοκρατεί και αρχίζει να στιγματίζεται από την έμμονη ιδέα πως είναι ο επόμενος στη λίστα τους. Ο φόνος της Ιβόν είναι η μόνη καθαρή λύση που προβάλλεται στο θολωμένο του μυαλό.

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ, βουτηγμένο σε ένα αλλόκοτο κόσμο μυστηρίου και τρόμου.

Η ιστορία βασίζεται στους εφιάλτες μιας διεστραμμένης παιδικότητας και μιας βίαιης ενηλικίωσης. Το σενάριο, σφιχτοδεμένο και πανέξυπνο. Η σκηνοθεσία υποδειγματική, ζωγραφισμένη με σκούρα χρώματα άλλοτε κλειστοφοβική κι άλλοτε να φτάνει τα όρια της σχιζοφρένειας κι όλα αυτά προσαρμοσμένα μέσα σε ένα Λονδίνο βγαλμένο από κάποιο περίεργο παραμύθι.

Αν όλα αυτά σας αποτρέψουν για να δείτε το «Spider» ή δε θέλετε να θυσιάσετε κάποιο βράδυ σας βλέποντας ένα θρίλερ που θα σας προκαλέσει φόβο και ανατριχίλα, ξανασκεφτείτε το.

Το «Spider» του ιδιόρρυθμου Κρόνεμπεργκ δεν είναι ένα οποιοδήποτε ψυχολογικό θρίλερ της σειράς, αντίθετα είναι «κεντημένο στο χέρι» και δικαιολογημένο μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η σκηνοθεσία του Κρόνεμπεργκ απλώνει ένα ιστό φόβου και άγχους στην πραγματικότητα του πρωταγωνιστή και καταφέρνει να μας καθηλώσει χωρίς να μας φοβίσει, αντίθετα μας γεμίζει περιέργεια και αμφισβήτηση, μας κάνει να σκεφτόμαστε περίεργα και λίγο «άρρωστα», με λίγα λόγια μας βγάζει από το καβούκι μας. Οι ερμηνείες από τον Ρέιφ Φάινς και την Μιράντα Ρίτσαρντσον είναι υποδειγματικές.

«Spider» μια ταινία χωρίς ψεγάδι... δείτε τη χωρίς φόβο, θα τη θυμάστε για αρκετό καιρό.

«Spider». Ψυχολογικό θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ