Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μπαράζ σεισμών προκάλεσε ζημιές

Επί τάπητος τίθεται ξανά το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, το οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει στο περιθώριο

Αρκετές υλικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γέφυρες και στο λιμάνι του νησιού είναι το αποτέλεσμα ενός μπαράζ ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν χτες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ζακύνθου. Ο ισχυρότερος σεισμός έγινε στις 8.29' χτες το βράδυ και είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Είχαν προηγηθεί ένας σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3.02' π.μ., και δύο ακόμη με μεγέθη 4,4 και 4,7 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες των συνεργείων που απέστειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ, 35 με 40 σπίτια έχουν υποστεί μικρορωγμές. Ορισμένες τζαμαρίες κατέρρευσαν και καταστήματα με είδη γυαλικών υπέστησαν ζημιές. Στο λιμάνι του νησιού, μια πλατφόρμα έχει υποστεί ρωγμή, καθώς επίσης και δύο ενετικές γέφυρες στα νότια της Ζακύνθου. Κλειστά παρέμειναν χτες τα σχολεία του νησιού για προληπτικούς λόγους, και θα παραμείνουν και σήμερα, ενώ η υπουργός Παιδείας απέστειλε τετραμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΟΣΚ, προκειμένου να ελέγξουν αν κάποια από αυτά έχουν υποστεί ζημιές.

Προβληματισμένοι ήταν στο μεταξύ οι σεισμολόγοι από την έντονη σεισμική δράση στην περιοχή, καθώς είχαν προηγηθεί δύο ακόμη ισχυρές σεισμικές δονήσεις από τον ίδιο εστιακό χώρο στις 2 και 4 Απρίλη, με μεγέθη 4,8 και 5,7 Ρίχτερ. Τόσο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Σταυρακάκης, όσο και άλλοι σεισμολόγοι, δήλωναν χτες το πρωί πως εκτιμούν ότι δε θα σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός από τα 5,7 Ρίχτερ, καθώς η σεισμική δραστηριότητα εκτονώθηκε μετά τους δύο σεισμούς που προηγήθηκαν. Τελικά, όμως, το βράδυ σημειώθηκε νέος μεγαλύτερος σεισμός.

Εκείνη που φαίνεται να παραμένει παγερά αδιάφορη για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει - έτσι κι αλλιώς - στη χώρα μας και ιδιαίτερα μετά το μπαράζ των σεισμών σε Χίο, Κύθηρα, Ηπειρο, Κάρπαθο και Ιόνιο, είναι η κυβέρνηση, που αρνείται να δρομολογήσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης.

Πάλη για αντισεισμική θωράκιση

Αντίθετα, το ΚΚΕ με σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα αναδεικνύει το θέμα σε αντικείμενο πάλης του λαού, καθώς, όπως επισήμανε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, αμέσως μετά το σεισμό στα Κύθηρα τον περασμένο Γενάρη: «Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς αποτελεί για το ΚΚΕ σημαντικό έργο υποδομής, άμεσης προτεραιότητας. Οι ευθύνες που βαραίνουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία της είναι τεράστιες».

Το ΚΚΕ ειδικότερα προτείνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα και μέτρα άμεσης απόδοσης. Συγκεκριμένα:

  • Την ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σ' αυτές.
  • Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης.
  • Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
  • Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων.
  • Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
  • Τον έλεγχο των χώρων όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια), αλλά και των χώρων που διασκεδάζει η νεολαία.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά όσο σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ