Τρίτη 2 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στόχος το κέρδισμα της νεολαίας με το ΚΚΕ

«Μας λένε οι εχτροί μας

και γνωστή ακόμα να γίνει η αλήθεια...

Δεν μπορεί άλλο πια να διαδοθεί

Μα είμαστε εμείς

Αυτοί που τη διαδίδουν»

Μπ. Μπρεχτ

Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα διέκριναν τη 15η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ παραβρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ: Δ. Αρβανιτάκης, Δ. Γόντικας, Δ. Κουτσούμπας, Στ. Λουκάς, Ε. Μπέλλου, Κ. Παρασκευάς και Θ. Τζιαντζής. Επίσης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Θέμη Γκιώνη.

Τόσο κατά την προσυνεδριακή διαδικασία στην Οργάνωση της Αθήνας όσο και στην ίδια τη Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε δυο βδομάδες περίπου πριν από το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο βασικό θέμα του Συνεδρίου, το πώς δηλαδή η ΚΝΕ θα ενισχυθεί, θα γίνει πιο ικανή να δουλεύει και να πείθει πλατιά τη νεολαία με την πολιτική του ΚΚΕ, το πώς θα ενισχύσει τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά. Σ' αυτό το φόντο περιγράφτηκαν με ωριμότητα τα θετικά βήματα που έκανε η Οργάνωση τα προηγούμενα χρόνια σε πολλούς τομείς, αλλά θαρρετά εντοπίστηκαν και οι αδυναμίες, τις οποίες πρέπει η Οργάνωση να αντιπαλέψει.

Επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση στη Συνδιάσκεψη ο καλύτερος προσανατολισμός της Οργάνωσης Αθήνας στην εργαζόμενη νεολαία και τους νέους που βρίσκονται στην κατάρτιση, που αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης, αλλά και στους μαθητές που αποτελούν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Σημειώθηκαν δυσκολίες που εμφανίζονται στη δράση των μελών της Οργάνωσης σ' αυτούς τους χώρους, αλλά εντοπίστηκε και το γόνιμο έδαφος που υπάρχει για να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο η δουλιά της ΚΝΕ σ' αυτούς τους χώρους.

Εγινε προσπάθεια προσέγγισης της κατάστασης του κινήματος της νεολαίας και του ρόλου της ΚΝΕ σε αυτό. Επισημάνθηκε ο στόχος να κατανοούν τα διάφορα τμήματα του κινήματος της νεολαίας ποια είναι η ρίζα του προβλήματος σήμερα και ποια η λύση του και η ΚΝΕ να γίνεται όλο και πιο ικανή να συνενώνει τα διάφορα τμήματα του νεολαιίστικου κινήματος και την πάλη τους, ως καθοδηγητής, οργανωτής και εμπνευστής του αγώνα σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, στην προοπτική της οικοδόμησης του Μετώπου.

Μέσα από την εισήγηση, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων αναδείχτηκε, επίσης, η ανάγκη καλύτερης ιδεολογικής θωράκισης της Οργάνωσης, καταπολέμησης της όποιας αναβλητικότητας στον τομέα αυτό, αλλά και έντασης της προσωπικής προσπάθειας και του κόπου που απαιτείται από τον καθένα (και κυρίως από τα στελέχη της Οργάνωσης) για διάβασμα, καλύτερη επαφή και γνώση της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, της πολιτικής του ΚΚΕ.

Οπως τόνισε ο απερχόμενος Γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας Γιώργος Καλύβας, στην εισήγηση προς τη Συνδιάσκεψη: «Μπορούμε να προσδιορίσουμε το περιεχόμενο της σταθεροποίησης και ισχυροποίησης της ΚΝΕ ως: Να ανέβει η στάθμη της πολιτικοϊδεολογικής δουλιάς στις γραμμές μας ως βασικού στοιχείου για τη δράση μας στο κίνημα της νεολαίας, να συμβάλουμε στην αναζωογόνηση του κινήματος στη νεολαία, στην ανάπτυξη αγώνων με αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, να βελτιωθεί το περιεχόμενο της καθοδηγητικής μας δουλιάς, να αναπτυχθεί μορφωτικό ρεύμα στις γραμμές μας, να αναπτυχθεί η ΚΝΕ ιδιαίτερα στην εργαζόμενη νεολαία, να γίνεται γερή και μαζική».

Την καθοδηγητική παρέμβαση από πλευράς του ΚΚΕ έκανε στη Συνδιάσκεψη ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, ενώ εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ μίλησε ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, που τόνισε ότι μέσα από όλη τη δράση της Οργάνωσης το ζητούμενο είναι το πώς θα κερδίζονται οι νέοι με το ΚΚΕ, με την πάλη για το σοσιαλισμό, όπου είναι τα συμφέροντά τους. Κάτω από αυτό το πρίσμα στάθηκε ιδιαίτερα σε όλο το φάσμα της δράσης της Οργάνωσης, σημειώνοντας τα συμπεράσματα που πρέπει να βγαίνουν από τη θετική πείρα και τον τρόπο δουλιάς με τον οποίο μπορούν να ξεπερνιούνται οι αδυναμίες.

Οι αντιπρόσωποι ψήφισαν ομόφωνα την εισήγηση και το κλείσιμο του απερχόμενου Συμβουλίου Πόλης και ομόφωνα, επίσης, ψήφισαν τις Θέσεις του ΚΣ για το 9ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Κατά το δεύτερο θέμα των εργασιών της Συνδιάσκεψης εκλέχτηκαν οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο, το νέο Συμβούλιο Πόλης Αθήνας, ενώ νέος γραμματέας του Συμβουλίου Πόλης εκλέχτηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ