Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας θα φέρει νίκες

Στην αρχή της εκδήλωσης σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν τη βδομάδα αλληλεγγύης στην Κούβα.

Στον χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, τόνισε τη συμπαράσταση που έχει εκδηλώσει το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα, μαζί με το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, στην Κούβα από τα πρώτα της βήματα μετά την αποτυχία της επιχείρησης των Αμερικανών στον Κόλπο των Χοίρων και μετά τον αποκλεισμό του 1961 παρά τις αντιδράσεις των λαών. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα άλλα δύο ζητήματα: τη βάση του Γκουαντάναμο όπου, όπως τόνισε, είναι παγκόσμιο αίτημα να καταργηθεί η φυλακή και να φύγουν οι Αμερικανοί από κει και στο θέμα των πέντε πατριωτών Κουβανών που συνέλαβαν οι Αμερικανοί και που πρέπει να απελευθερωθούν.

Την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων στην Κούβα και σε όλους τους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, εξέφρασε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η Κούβα, πρόσθεσε, αντέχει γιατί αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό γιατί μόνο ο συνεπής αντιιμπεριαλιστικός αγώνας ενάντια στο σύνολο της πολιτικής του θα φέρει νίκες θα φέρει επιτυχίες. «Αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, τόνισε, σημαίνει να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, σημαίνει πάλη ενάντια στη νέα τάξη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο αλλά ταυτόχρονα και πάλη ενάντια στους ντόπιους υποστηρικτές τους. Ετσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο νέος πόλεμος που σχεδιάζουν σε βάρος του λαού του Ιράν αλλά και άλλων λαών. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, της Κορέας, του Βιετνάμ, του Ιράκ και σε όλους τους λαούς που αντιστέκονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και ένα είναι σίγουρο. Οτι θα νικήσουμε».

Ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Αλληλεγγύης, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας που προσπαθεί να υλοποιήσει τον σοσιαλισμό, αναφερόμενος στο ζήτημα της βάσης του Γκουαντάναμο και στην απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, τόνισε πως «αγωνιζόμαστε και για τα δικά μας αιτήματα γιατί μια μέρα μπορεί και μεις να βρεθούμε στο Γκουαντάναμο γιατί η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ και μπορούν οπουδήποτε να σε συλλάβουν και να σε στείλουν στο Γκουαντάναμο. Είναι πολύ κοντινό αυτό, όχι μόνο για τους κομμουνιστές που είναι στην πρωτοπορία των αγώνων και ενάντια στη νέα τάξη αλλά και για οποιονδήποτε πατριώτη και δημοκράτη, Ελληνα, ξένο Ευρωπαίο, Ασιάτη, Αφρικανό αγωνίζεται απέναντι και ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων».

Από την πλευρά της η Μερίνη Στεφανίδη, μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), εξέφρασε την έμπρακτη αλληλεγγύη στις Κουβανές γυναίκες. Οι 35 σύλλογοι της Ομοσπονδίας, τόνισε, καταγγέλλουν την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στην Κούβα και απαιτούν την άρση του αποκλεισμού. Αφού αναφέρθηκε και στις ομόφωνες αποφάσεις που έλαβε το συνέδριο της Ομοσπονδίας και στην αλληλεγγύη που εκφράζει, «ενώνουμε τη φωνή μας, τόνισε, με την αγωνιζόμενη Κουβανή που δίνει καθημερινά τη μάχη για να κληροδοτήσει στα παιδιά της το δικαίωμα, να καθορίζουν μόνα τους το μέλλον τους».

Ο Νίκος Καρανδρέας, αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανέζικου Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, αφού επισήμανε την αγωνιστική έξαρση στην οποία βρίσκεται η Λατινική Αμερική, πρόσθεσε πως η Κούβα δε σταμάτησε ποτέ να καυτηριάζει την απάνθρωπη πολιτική του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών του τρίτου κόσμου, την οικολογική καταστροφή που πραγματοποιεί σε βάρος τους. Θέτοντας το ερώτημα αν έχει δίκιο ο Μπους που ισχυρίζεται ότι ο Φιντέλ είναι πίσω από τα κινήματα, τόνισε πως υπάρχουν δύο εκδοχές. «Οχι», γιατί οι λαοί δεν επαναστατούν αν δεν πεινάνε και αν δεν καταπατιούνται τα δικαιώματά τους και «ναι», γιατί η Κούβα είναι απόδειξη ότι η πραγματική ανεξαρτησία κερδίζεται μόνο με μάχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ