Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - ΠΟΑΟ
Η 9η Μάη είναι η μέρα των λαών!

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης για τα 61 χρόνια της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Δεκάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης έδωσαν για ακόμα μία χρονιά το «παρών», δηλώνοντας, έτσι, ότι η 9η Μάη δεν είναι η «ημέρα της Ευρώπης» όπως θέλουν να επιβάλλουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να διαστρεβλώσουν την Ιστορία και να σπείρουν στη συνείδηση της νεολαίας την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό. Η 9η Μάη είναι η μέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, επισήμανε ότι «οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία στα μέτρα τους ταυτίζοντας τους θύτες με τα θύματα. Ο ιμπεριαλισμός βιάζεται να σβήσει το παρελθόν για να προφυλάξει το μέλλον του γιατί φοβάται την εργατική τάξη. Ο ιμπεριαλισμός φαίνεται πανίσχυρος αλλά δεν είναι ανίκητος». Καταλήγοντας τόνισε: «Το ΚΚΕ τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους, όλους τους ανώνυμους μαχητές, που πάλεψαν με το όπλο, τις προκηρύξεις, όλους όσοι έχυσαν το αίμα τους για την Αντιφασιστική Νίκη και την απελευθέρωση της πατρίδας».


«Η ΚΝΕ κρατάει ψηλά τη σημαία του αγώνα. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, όπλο μας η κοσμοθεωρία μας, παράδειγμά μας η ιστορία του ΚΚΕ, οι αγώνες των λαών όλου του κόσμου», είπε στο χαιρετισμό της η Χαρά Παπαϊωάννου εκ μέρους της ΚΝΕ. Την αλληλεγγύη της ΠΕΑΕΑ σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται κόντρα στους ιμπεριαλιστές, εξέφρασε ο Ηλ. Ξυδέας, ΓΓ της ΠΕΑΕΑ. Στους αγώνες του ΔΣΕ αναφέρθηκε ο Θοδ. Αυγέρος από το Σύλλογο Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ δηλώνοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη σημερινή μέρα είναι να είμαστε ζωντανά κύτταρα του σημερινού λαϊκού κινήματος». Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρύτανης Δημ. Ασημακόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο και Σπύρο Χαλβατζή, ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες των ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ κ.ά.. Απαγγέλθηκαν ποιήματα και τραγούδησε η χορωδία της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ