Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αγώνας και λαϊκές ελπίδες

Συζήτηση με τον Κάρλος Λοσάνο Γκιγιέν, διευθυντή της εφημερίδας, «Βος», του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας

Από διαδήλωση αγροτών

Associated Press

Από διαδήλωση αγροτών
Ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον σ. Κάρλος Λοσάνο Γκιγιέν, διευθυντή της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας, «Βος», ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται η πολύπαθη πατρίδα του, μετά από μισό αιώνα και πλέον εμφύλιας σύρραξης, η οποία ετοιμάζεται να εκλέξει νέο Πρόεδρο.

-- Στις 28 του Μάη θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Κολομβία, με το σημερινό Πρόεδρο, Ουρίμπε Βέγιες, να επιδιώκει την επανεκλογή του, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα σας. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας μιλήσετε για την προεκλογική εκστρατεία και για τους σημαντικότερους υποψηφίους για το ανώτατο αξίωμα στη χώρα.

-- Ενας από τους υποψηφίους για το ανώτατο αξίωμα είναι ο σημερινός Πρόεδρος, Ουρίμπε, που κατάφερε να αλλάξει τη μέχρι πρόσφατα ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της χώρας, με βάση την οποία δεν ήταν δυνατό να εκλέγεται ο ίδιος Πρόεδρος για δύο συνεχόμενες θητείες, οπότε θέτει εκ νέου υποψηφιότητα. Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και ο Οράσιο Σέρπα, του Φιλελεύθερου Κόμματος, και ο υποψήφιος της Αριστεράς, Κάρλος Γκαβίρια, ο οποίος στηρίζεται από ένα νέο πολιτικό κίνημα σύγκλισης των αριστερών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που ονομάζεται Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος. Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, ωστόσο οι παραπάνω είναι οι τρεις σημαντικότεροι. Αν κανένας από αυτούς τους υποψηφίους δεν καταφέρει να λάβει το 50% + 1 των ψήφων, τότε πάμε για δεύτερο γύρο μέσα στον Ιούνη, όπου αντιμέτωποι θα είναι οι δύο πρώτοι υποψήφιοι του πρώτου γύρου. Ολα δείχνουν ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, όπου αντιμέτωποι θα είναι ο σημερινός Πρόεδρος, Ουρίμπε, και ο υποψήφιος της Αριστεράς, Κάρλος Γκαβίρια, του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου. Αυτή είναι η τάση που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Κολομβίας εμφανίζεται ως εναλλακτική δύναμη η Αριστερά και σπάει το μονοπώλιο του δικομματισμού, που υπήρχε πάντα. Ετσι, λοιπόν, έχουμε σοβαρή πιθανότητα η Αριστερά να μπορέσει να γίνει κυβέρνηση. Στο Δημοκρατικό Εναλλακτικό Πόλο βασιζόμαστε σε ένα κοινό πρόγραμμα, δημοκρατικό, αντιιμπεριαλιστικό, ένα πρόγραμμα προχωρημένων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, για την πολιτική λύση της κολομβιανής σύγκρουσης, ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, ενάντια στη συνθήκη ελευθέρου εμπορίου και, τέλος, ενάντια στο πολεμικό «Σχέδιο Κολομβία», που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να πατάξει το αντάρτικο κίνημα. Αυτό είναι το πρόγραμμα που μας ενώνει σε αυτό το δημοκρατικό, εναλλακτικό κίνημα και πιστεύω πως για πρώτη φορά θα προσπαθήσουμε να πάρουμε την εξουσία από την κολομβιανή ολιγαρχία, η οποία παραδοσιακά τη διαχειριζόταν.

Εκφοβισμοί, απειλές και δολοφονίες...

Καταστολή εργατικής κινητοποίησης στην Μπογκοτά

Associated Press

Καταστολή εργατικής κινητοποίησης στην Μπογκοτά
-- Γνωρίζουμε ότι οι δολοφονίες στελεχών του κόμματός σας, αλλά και γενικότερα προοδευτικών ανθρώπων, συνεχίζονται. Αναφέρομαι στην πολύ πρόσφατη δολοφονία ενός στελέχους του ΚΚΚ. Τι έχετε να πας πείτε γι' αυτό το θέμα;

-- Ναι, πράγματι συνεχίζονται οι δολοφονίες και τα εγκλήματα σε βάρος στελεχών και οπαδών του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και σε βάρος άλλων αριστερών, προοδευτικών πολιτών από το συνδικαλιστικό και κοινωνικό κίνημα. Τις τελευταίες βδομάδες δολοφονήθηκε, για παράδειγμα, κάτω από μυστηριώδεις και περίεργες συνθήκες, ένας νέος κομμουνιστής, ονόματι Ινχίνιο Μπακέρο, που ήταν μέλος των ομάδων προστασίας των στελεχών του κόμματος. Το τραγικό αυτό γεγονός αποδεικνύει τη συνέχιση των εγκληματικών ενεργειών εναντίον μας, και αυτό συμβαίνει γιατί στις τελευταίες εθνικές εκλογές, για το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, το κόμμα κατάφερε να μπει στη Γερουσία μετά από απουσία 12 ετών, με τη γερουσιαστή Ραμίρες, ενώ εκλέξαμε και βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Αναμφίβολα αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τη Δεξιά, την άκρα Δεξιά, τις αντιδραστικές δυνάμεις, τις παραστρατιωτικές ομάδες που σίγουρα θα προσπαθήσουν να δολοφονήσουν και άλλα στελέχη μας. Αυτές οι δολοφονίες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση σ' αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Ετσι, λοιπόν, ζητήσαμε να μεταβούν στην Κολομβία εκπρόσωποι από πολιτικά κόμματα, από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από αριστερά κόμματα της Λατινικής Αμερικής, από το Φόρουμ του Σάο Πάολο, για να συμμετάσχουν ως παρατηρητές σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, η οποία λήγει στις 28 του Μάη, και να μπορέσουν να διαπιστώσουν ότι αυτή διεξάγεται με τρόπο που ευνοεί τον υποψήφιο Αλβαρο Ουρίμπε Βέγιες, νυν Πρόεδρο της χώρας, που έχει βασίσει την προσδοκία του για την επανεκλογή του σε ολόκληρη την κρατική μηχανή, στους παραστρατιωτικούς, ενώ προχώρησε και σε εκφοβισμούς και απειλές ενάντια στο λαό.

Εκστρατεία ενάντια στην Κομμουνιστική Νεολαία

Ο Κ. Λ. Γκιγιέν μιλά στο «Ριζοσπάστη»
Ο Κ. Λ. Γκιγιέν μιλά στο «Ριζοσπάστη»
-- Να μείνουμε λίγο στο θέμα αυτό και να σας παρακαλέσω να μου πείτε πώς εκτιμά το κόμμα σας την εκστρατεία ενάντια στην Κομμουνιστική Νεολαία που διεξάγεται, τελευταία, στον αστικό Τύπο της χώρας.

-- Τις τελευταίες βδομάδες, διάφορα ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει άρθρα που προέρχονται από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες, κυρίως τις στρατιωτικές, που παρουσιάζουν διάφορα στελέχη της νεολαίας μας ως μέλη των αντάρτικων ομάδων των Επαναστατικών Στρατιωτικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP). Και, φυσικά, με αυτό τον τρόπο, επιδιώκουν να προετοιμάσουν μια αντεπίθεση καταστολής ενάντια στα σημαντικότερα στελέχη της. Η Κομμουνιστική Νεολαία της Κολομβίας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, με μία πολύ σημαντική παρουσία στο νεολαιίστικο κίνημα, ιδιαίτερα στο κολομβιάνικο φοιτητικό κίνημα, και δρα με ανοιχτό τρόπο, δημόσια και όχι ως μέλος μιας αντάρτικης, επαναστατικής ομάδας. Η ΚΝ της Κολομβίας είναι μία δημόσια, δημοκρατική οργάνωση που δρα στην πολιτική σκηνή του νεολαιίστικου κινήματος. Η κατηγορία ότι μέλη της ΚΝ Κολομβίας είναι μέλη των FARC αποτελεί μέρος της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων, γεγονός που συμβαίνει και στο συνδικαλιστικό και αγροτικό κίνημα, να κατηγορούνται, δηλαδή, τα στελέχη τους ως μέλη και υποστηρικτές του αντάρτικου κινήματος. Στόχος τους είναι να τους συλλάβουν και έτσι να πλήξουν το λαϊκό κίνημα, τη στιγμή, μάλιστα, που γίνεται επίθεση στη δημόσια Παιδεία, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των σημαντικότερων πανεπιστημιακών κέντρων της χώρας. Επιτίθενται στην Κομμουνιστική Νεολαία για να τη διαλύσουν, ώστε να μην μπορεί να οργανώσει την αντίσταση ενάντια σε αυτήν την επίθεση της αντίδρασης.

Προεκλογικό κόλπο ο «διάλογος» της κυβέρνησης

-- Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι προοπτικές των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντάρτικου κινήματος για την εύρεση μίας λύσης με κοινωνική δικαιοσύνη, όπως την επιδιώκετε, στην ένοπλη σύγκρουση;

-- Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία διαπραγματεύσεων και διαλόγου με το αντάρτικο κίνημα, αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση προωθεί, στην Αβάνα της Κούβας, μία διαδικασία διαλόγου με τις αντάρτικες ομάδες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN). Ομως, ποτέ μέχρι τώρα δε δεχόταν η κυβέρνηση κάτι τέτοιο. Το κάνει τώρα, αλλά με τη σαφέστατη πρόθεση να χρησιμοποιήσει το ELN, για να επιδείξει την υποτιθέμενη βούλησή της να ασκήσει μία πολιτική ειρήνευσης, τη στιγμή που επιδιώκει την επανεκλογή του Προέδρου Ουρίμπε Βέγιες. Εμείς, φυσικά, είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης και υπέρ του διαλόγου, όμως είμαστε, ταυτόχρονα, αντίθετοι να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα ενός διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης υπέρ μιας εκστρατείας για την επανεκλογή του σημερινού Προέδρου. Συνεπώς, δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις με το ELN θα στεφθούν με επιτυχία, διότι δε θα φέρει κανένα καλύτερο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε, ακόμα, πως αν ο Ουρίμπε Βέγιες καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές και να επανεκλεγεί Πρόεδρος της χώρας, αυτό θα βλάψει τις διαδικασίες για μια πολιτική λύση στο μέλλον, γιατί ο Ουρίμπε μέχρι τώρα προώθησε μια πολιτική πολέμου, μια πολιτική σύγκρουσης με το αντάρτικο κίνημα στηριζόμενος από τον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ετσι, λοιπόν, η επιλογή της πολιτικής λύσης βρίσκεται στην περίπτωση που καταφέρει η Αριστερά να κερδίσει τις εκλογές με τον Κάρλος Γκαβίρια ή να προκύψει μια νέα πραγματικότητα στην κολομβιανή πολιτική διαδικασία που θα ευνοεί τις δημοκρατικές αλλαγές. Τυχόν επανεκλογή του σημερινού Προέδρου θα δυσχεράνει την προώθηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.


Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ