Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατοχή και όπιο...

Η «καταστροφή» καλλιεργειών παπαρούνας (στη φωτογραφία, επιχείρηση στη Νανγκαρχάρ) συχνά αποδεικνύεται τέτοια μόνο κατ' όνομα

Associated Press

Η «καταστροφή» καλλιεργειών παπαρούνας (στη φωτογραφία, επιχείρηση στη Νανγκαρχάρ) συχνά αποδεικνύεται τέτοια μόνο κατ' όνομα
Αν το Αφγανιστάν είναι - που είναι - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οπίου και ηρωίνης στον κόσμο, μια επαρχία του, η Χελμάντ, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος. Ενα δισ. δολάρια υπολογίζεται ότι θα αποφέρει εφέτος το διεθνές λαθρεμπόριο οπίου και ηρωίνης, τα προϊόντα που παρασκευάζονται από την καλλιέργεια παπαρούνας, με την οποία ασχολούνται οι περισσότεροι στην επαρχία - το 60% των αγροτών και αναρίθμητοι διακινητές, σύμφωνα με την Washington Post (6 Μάη), που κάνει λόγο για την «σημαντικότερη αποτυχία της κυβέρνησης που διαδέχτηκε τους Ταλιμπάν». Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η «αποτυχία» αυτή γίνεται ακόμα βαρύτερη, συνυπολογιζόμενου του γεγονότος ότι η κυβέρνηση έχει τη «στήριξη» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Η αύξηση της έκτασης στην οποία καλλιεργείται παπαρούνα υπολογίζεται σε 50% εφέτος, και φθάνει από 40 έως 50 χιλιάδες εκτάρια. Ο κυβερνήτης της περιοχής, Μοχάμεντ Νταούντ, υποστήριξε ότι εξάλειψε καταστρέφοντας τις καλλιέργειες 7 χιλιάδες εκτάρια εφέτος. Αλλά δυτικές πηγές είπαν στην Independent (11 Μάη) ότι στην πραγματικότητα καταστράφηκαν «μόλις 1.000 εκτάρια. Οι δημογέροντες έπαιρναν από πίσω τις ομάδες που ήταν επιφορτισμένες με την καταστροφή των καλλιεργειών, σκορπίζοντας χρήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ομάδες αυτές απλώς έκαναν μια βόλτα με ένα τρακτέρ στο χωράφι και διακήρυσσαν ότι εξάλειψαν την καλλιέργεια».

Η διαφθορά στο Αφγανιστάν θεωρείται από τους Αμερικανούς ως ένα «ευαίσθητο» ζήτημα. Στο λαθρεμπόριο των ναρκωτικών είναι απολύτως βέβαιο ότι μετέχουν ενεργά κρατικοί αξιωματούχοι από τη βάση έως την κορυφή της ιεραρχίας που δημιούργησαν οι δυνάμεις κατοχής της χώρας, αλλά το πρόβλημα σπάνια θίγεται - πόσο μάλλον αντιμετωπίζεται. Η προσπάθεια «βιτρίνας» της USAID να πεισθούν οι καλλιεργητές παπαρούνας να φυτέψουν ντομάτες και λαχανικά για 4 δολάρια τη μέρα αποτυγχάνει - έχει προσελκύσει μερικές εκατοντάδες αγρότες. Οι δυνάμεις κατοχής που επιχειρούν να ελέγξουν την κατάσταση δέχτηκαν επανειλημμένες κι εντεινόμενες επιθέσεις εφέτος από τους μπράβους των διακινητών που μετακινούνται με πανάκριβα κλιματιζόμενα τζιπ και διαθέτουν σωματοφύλακες και πολύ καλές διασυνδέσεις με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους - και συχνά είναι οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Κι όμως, Αμερικανός αξιωματούχος είπε ανώνυμα στην Ποστ ότι παρά το γεγονός πως το Αφγανιστάν έχει μια «οικονομία στηριζόμενη στα ναρκωτικά», δεν είναι «ακόμη» ένα «κράτος ναρκεμπόρων». Ωστόσο, υπάρχει «ο κίνδυνος» να συμβεί ακριβώς αυτό.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση από πλευράς «ασφαλείας», καθώς και «τήρησης του νόμου και της τάξης» πάει από το κακό στο χειρότερο για τις κατοχικές δυνάμεις: Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν υποστράτηγος Καρλ Αϊκενμπερι σημείωσε σε ομιλία του στο Πεντάγωνο (Associated Press, 10 Μάη) ότι η βία στη χώρα αυξήθηκε αυτούς τους πρώτους πέντε μήνες του 2006 κατά «τουλάχιστον 15%» και κάλεσε να μην αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα. Στελέχη του ΝΑΤΟ στο μεταξύ εκτιμούν και προβλέπουν ότι οι επιθέσεις του τύπου που γίνονται στο Ιράκ, με βόμβες τοποθετημένες στην άκρη δρόμων και τις επιθέσεις αυτοκτονίας, θα αυξάνονται προοδευτικά.

Οι κατοχικές απώλειες αυξάνονται: Τις τελευταίες βδομάδες μόνο οι Αμερικανοί είχαν 10 νεκρούς από πτώση ελικοπτέρου Σινούκ, οι Ιταλοί 2 νεκρούς και 4 τραυματίες, οι Καναδοί 4 νεκρούς, κ.ο.κ. Αυτό φέρνει «γκρίνια» στις τάξεις της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων», που μοιάζουν όλο και πιο απρόθυμοι να ρισκάρουν.

Οσο για την «ανοικοδόμηση» της χώρας, αυτή μοιάζει όλο και περισσότερο με κακόγουστο αστείο: ενώ οι εργαζόμενοι στις δυτικές κατασκευαστικές και λοιπές εταιρίες κερδίζουν 1.000 δολάρια την ημέρα, οι Αφγανοί βγάζουν στην καλύτερη περίπτωση 5 δολάρια. Οι ξένες εταιρίες «τσεπώνουν εκατομμύρια και αφήνουν πίσω τους ανθρώπους σε απόγνωση, όλο και πιο οργισμένους», ανέφερε πρόσφατη έρευνα της CorpWatch (IPS, 3 Μάη).

Κι όλα αυτά, σε μια χώρα δίχως υποδομές, όπου η παιδική θνησιμότητα είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φωτογραφίζοντας» όσους κερδίζουν... (2019-03-09 00:00:00.0)
«Ανοικοδομούνται » οι καλλιέργειες οπίου (2007-07-01 00:00:00.0)
Η... απελευθέρωση του Αφγανιστάν (2006-09-06 00:00:00.0)
Πόλεμος, απειλές και ναρκωτικά (2004-09-25 00:00:00.0)
Πόλεμος, ναρκωτικά και «εκλογές» (2004-06-06 00:00:00.0)
Συμφωνία Ταλιμπάν - ΟΗΕ για το όπιο (1997-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ