Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Αλλοθι για αντεργατικά μέτρα

Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου στο Ευρωκοινοβούλιο

Την υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που χρησιμοποιούν ως άλλοθι την αύξηση των ελλειμμάτων και των χρεών των κρατών - μελών για την παραπέρα επιβολή αντεργατικών μέτρων στους λαούς ανέδειξε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με τα δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η έκθεση, που αναφέρεται στις πρόσφατες δημοσιονομικές εξελίξεις στην ΕΕ που δείχνουν αύξηση του συνολικού ελλείμματος στο 2,9% στη ζώνη του ευρώ και τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος να εφαρμόζεται σε 10 κράτη - μέλη - με ιδιαίτερη αναφορά στο έλλειμμα της Ελλάδας - «δεν μπορεί να κρύψει την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας και το ποιος κερδίζει από αυτή την πολιτική», επισήμανε η Δ. Μανωλάκου και πρόσθεσε ότι «ενώ παρουσιάζεται το χρέος να έχει φτάσει στο 71,7% του ΑΕΠ για το 2005 και ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι μειούμενος στο 1,3% στη ζώνη του ευρώ, δεν παρουσιάζονται τα στοιχεία φτώχειας και ανεργίας για τους λαούς, οι οποίοι καλούνται κάθε φορά να πληρώσουν τα σπασμένα προκειμένου να συνεχίσει το κεφάλαιο την κερδοφορία και εκμετάλλευσή του».

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι πραγματική αιτία του χρέους και του ελλείμματος είναι η ταξική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων και όχι «ο αργός ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προστάζει η αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας», όπως παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση. «Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, τα μέτρα που προτείνονται είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η διά βίου μάθηση, η ενίσχυση των επιχειρήσεων. Δηλαδή μέτρα και στόχοι που θέλουν τους εργαζόμενους σκλάβους, να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα στη δουλιά, τη σύνταξη, σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες, προκειμένου να αυξήσει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του. Γι' αυτό χρησιμοποιούνται τα ελλείμματα και τα χρέη ως άλλοθι, για νέα λαίλαπα προγραμμάτων συνεχούς λιτότητας και αφαίρεση των λιγοστών κατακτήσεων που απέμειναν και που θα φέρουν νέα φτώχεια, ανεργία και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους».

Στην παρέμβασή της, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ακόμα: «Εχουμε πείρα από την Ελλάδα που αυτά τα προγράμματα εφαρμόζουν με συνέπεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φυσικά, τα ίδια σκληρά μέτρα εφαρμόζουν και κράτη - μέλη που δεν έχουν χρέος και έλλειμμα, γιατί αυτό απαιτεί η ΕΕ του κεφαλαίου» και κατέληξε: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Αυτή λοιπόν η πολιτική είναι απάνθρωπη και πρέπει να ανατραπεί. Αυτό είναι το μήνυμα των αγώνων και της ανάγκης για λαϊκή ευημερία, που μας επιβεβαίωσε με την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Βολιβίας Μοράλες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ