Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει εξελιχθεί σήμερα σε πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό μηχανισμό του κράτους, που υλοποιεί για λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης επιλογές σε βάρος των εργαζομένων, διασφαλίζει και σε τοπικό επίπεδο τα κέρδη της ολιγαρχίας. Από το 1994, μέχρι και σήμερα, εφαρμόστηκαν μια σειρά ρυθμίσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με στόχο η Αυτοδιοίκηση να κινείται ακόμα περισσότερο σε αντιλαϊκά νερά και να βοηθά την κεντρική εξουσία να προωθεί την πολιτική του κεφαλαίου και την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων στο λαό.

Οι διοικήσεις των δήμων, που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, όχι μόνο αποδέχτηκαν, αλλά και υλοποίησαν όλο αυτό το νομοθετικό πλέγμα. Προώθησαν τις αντεργατικές νομοθεσίες μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δε διεκδίκησαν τους πόρους που παρακρατούν οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα και επιπλέον προωθούν τη δημοτική φορολογία. Κάθε υπηρεσία αποκτά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ετσι, κάθε εργαζόμενος πρέπει να πληρώνει δεύτερη και τρίτη φορά για μια υπηρεσία που έχει ήδη πληρώσει μέσω της φορολόγησης του εισοδήματός του.

Η «αναβάθμιση» της Αυτοδιοίκησης, που ευαγγελίζονται αυτά τα κόμματα, γίνεται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα:

  • Με το νέο Σύνταγμα καταργήθηκε η ευθύνη της κεντρικής εξουσίας να παρέχει τους αναγκαίους πόρους στην Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, αντί για αυτό, η εκάστοτε κυβέρνηση φροντίζει να εξασφαλίζονται αυτοί οι πόροι μέσω των ανταποδοτικών τελών και την τοπική φορολογία. Πρόσφατα η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) αποφάσισε την επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους.
  • Ενισχύθηκε η κατασταλτική δράση. Ιδρύθηκε, στους περισσότερους δήμους Δημοτική Αστυνομία, η οποία λειτουργεί σε «οριζόντια σύνδεση» με την ΕΛ.ΑΣ.
  • Της δόθηκαν αρμοδιότητες αποκλειστικής κρατικής ευθύνης, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στη διάσπαση του δημόσιου ενιαίου χαρακτήρα τους.
  • Προώθησαν, μέσω της Αυτοδιοίκησης, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων μέσω των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Ιδρύθηκαν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, στις οποίες δόθηκαν από τους δήμους η διαχείριση υπηρεσιών, όπως είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, τα θέματα του περιβάλλοντος, η κοινωνική μέριμνα (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί κλπ.). Ολες αυτές λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος.

Σε αυτή τη ρότα εξακολουθούν να βαδίζουν οι δυνάμεις εκείνες που συμμαχούν και συνδιοικούν στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ). Γι' αυτό το λόγο επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις εκλογές του Οκτώβρη. Να ψηφίσουν με κριτήριο τα προβλήματά τους και να στείλουν μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ