Κυριακή 28 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα ένταση ενόψει

Μια νέα βεντάλια αστάθειας φαίνεται να ανοίγεται στον πολύπαθο χώρο των Βαλκανίων. Αφορμή το δημοψήφισμα, του 55% υπέρ της απόσχισης του Μαυροβουνίου από την ένωσή του με τη Σερβία. Ενα αποτέλεσμα που όπως λέγεται προήλθε από μαζική προσέλευση στις κάλπες. Πράγμα που κάνει τους δυτικόστροφους της περιοχής να το θεωρούν ως... δημοκρατικό αποτέλεσμα. Πέρα από αυτό έρχεται στην ημερήσια διάταξη η συνεχιζόμενη πολυδιάσπαση των Βαλκανίων με επίκεντρο ό,τι απόμεινε από την πάλαι ποτέ ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Ο σπόρος της απόσχισης του Μαυροβουνίου από ενιαίο σχήμα με τη Σερβία ως απομεινάρι και συνεχιστή της Γιουγκοσλαβίας, προϋπήρχε στη λεγόμενη «Σατζάκ», στους αλβανόφωνους και σ' ένα χύμα καθυστερημένο πολιτικά κόσμο που σύρεται από τα διάφορα δυτικο-ευρωπαϊκά πρακτορεία που δρουν ανεξέλεγκτα σε όλα τα Βαλκάνια. Η βεβαιωμένη θέληση απόσχισης του Μαυροβουνίου έχει διαφορετικό χαρακτήρα στις διαφορετικές ομάδες που αναφέρθηκαν. Η ολιγάριθμη Σατζάκ προτιμά την ανεξαρτησία της υπολογίζοντας ότι θα γίνει ένας περιζήτητος συνεργάτης της μιας ή της άλλης πλευράς των αντιμαχομένων. Οι αλβανόφωνοι προσδοκούν να ενσωματωθούν στο Κοσσυφοπέδιο ως ενιαίο κρατικό σχήμα στο πλαίσιο της βαυκαλιζόμενης μεγάλης Αλβανίας.

Ο χύμα δυτικόπληκτος κόσμος, αυτό το ετερογενές συνονθύλευμα, προσδοκά ευκαιρίες και οφίτσια στο νέο κράτος. Πρόκειται για την επανάληψη σε ήπια μορφή των αξέχαστων τυχοδιωκτισμών που προηγήθηκαν της ανατροπής του Σλ. Μιλόσεβιτς. Το ουσιαστικό φινάλε αυτής της ιστορίας είναι η νέα βεντάλια αποσταθεροποιητικών αποσχίσεων με τη μέθοδο του ντόμινο.

Υπάρχουν κι άλλες ομάδες που περιμένουν να πάρουν τη σκυτάλη της διαλυτικής διαδρομής. Τα φιτίλια αυτά είναι σήμερα άφλογα. Ουδείς όμως γνωρίζει με ποιες συγκυρίες θα ανάψουν. Το βέβαιο είναι ότι υποδαυλίζονται κρυφά και φανερά από την ευρωατλαντική συμμαχία ως ένας ζωτικός αποσταθεροποιητικός χώρος. Η ελληνική αστική τάξη, αφού έπαιξε βασικό ρόλο από την αρχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, διά των πολιτικών εκπροσώπων της, τώρα απολαμβάνει τη χρυσοβροχή. Ουδείς όμως εγγυάται τα μελλοντικά προβλήματα και τις συνέπειές τους από μια επερχόμενη ισχυρή ένταση στη Βαλκανική που θα βάλει σε δοκιμασία τα ανομολόγητα συμφέροντά της.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ