Κυριακή 28 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οχι στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Κούβα

Εκατοντάδες καθηγητές πανεπιστημίου ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση στην αμερικάνικη κυβέρνηση για την απαγόρευση ταξιδιών στο νησί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ομάδα 450 καθηγητών από 45 πολιτείες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να μηνύσουν στελέχη της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον και απαιτώντας να γίνει ευκολότερη η μετάβαση φοιτητών, ακαδημαϊκών και δασκάλων ώστε να μαθαίνουν και να διδάσκουν στην Κούβα, σύμφωνα με το εναλλακτική ενημερωτική διαδικτυακή ιστοσελίδα insidehighered.com και την «Πρένσα Λατίνα».

Η μήνυση αναμένεται να κατατεθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο αυτή τη βδομάδα και καταγγέλλει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν το 2004 από την κυβέρνηση Μπους ότι εμποδίζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία. Εναγόμενος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου, που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος για την τήρηση του φονικού αποκλεισμού της κυβέρνησης Μπους σε βάρος του νησιού της επανάστασης.

Η ομάδα των ακαδημαϊκών συμπεριλαμβάνει τους Ουέιν Σμιθ, καθηγητή Λατινοαμερικανικών μελετών στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο Τζον Κότμαν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Χάουαρν, κ.ά.

«Οι ακαδημαϊκές ανταλλαγές και η έρευνα έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά διακοπεί», είπε ο Σμιθ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο εθνικό κέντρο Τύπου την Πέμπτη. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν «περιόρισαν σημαντικά την ελευθερία των Αμερικανών ακαδημαϊκών να πάνε στην Κούβα για να πραγματοποιήσουν έρευνα», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος Ρόμπερτ Μιουζ, ο οποίος εκπροσωπεί τους ακαδημαϊκούς, δήλωσε πεπεισμένος ότι η έμφαση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες δίνει μια «μοναδική δύναμη» στα επιχειρήματα εναντίον των περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Κούβας. Επισήμανε ότι οι αλλαγές που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το 2004 - και αποτελούν μέρος των σχεδίων ανατροπής που εκπονεί η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί, «Επιτροπή Αρωγής για τη Μετάβαση στη δημοκρατία στην Κούβα» - παραβιάζουν τις «τέσσερις ελευθερίες» κάθε πανεπιστημίου όπως τις όρισε ο ανώτατος δικαστής των ΗΠΑ Φέλιξ Φρανκφούρτερ: την ελευθερία να καθορίζει ποιος μπορεί να διδάξει, τι μπορεί να διδαχθεί, πώς και ποιος μπορεί να μαθητεύσει σε αυτό.

Ακόμη, ο Μιουζ τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπους εξετάζει την επιβολή ακόμη σκληρότερων περιορισμών όσον αφορά τα ταξίδια στην Κούβα από Αμερικανούς ακαδημαϊκούς και θρησκευτικές ομάδες και σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκράνμα» είναι θέμα χρόνου πότε θα ανακοινωθούν. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δε θα σχολιάσει το περιεχόμενο της μήνυσης έως ότου αυτή κατατεθεί επίσημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ