Κυριακή 28 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΠΣΟ

Από την συνάντηση του Γ. Μαυρίκου με τον πρόεδρο Λουκασένκο
Από την συνάντηση του Γ. Μαυρίκου με τον πρόεδρο Λουκασένκο
Σ' αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες στις 10 - 12 Μάη 2006 τη Λευκορωσία επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο, ΓΓ της ΠΣΟ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ είχε συναντήσεις με την ηγεσία της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων της Λευκορωσίας (ΟΣΛ), μίλησε σε μεγάλη σύσκεψη προέδρων κλαδικών και περιφερειακών οργανώσεων της ΟΣΛ, επισκέφτηκε την παραγωγή, τα συνδικάτα και τη διεύθυνση δύο μεγάλων εργοστασίων («Ατλάντ», κατασκευής ψυγείων και «ΜΑΖ», κατασκευής φορτηγών, με 30 χιλιάδες εργαζόμενους). Ταυτόχρονα επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Εργασιακών Σχέσεων της ΟΣΛ (8 χιλιάδες φοιτητές), συναντήθηκε με τη διεύθυνση και μίλησε σε 250 φοιτητές και καθηγητές, ενώ κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο της Αντιφασιστικής Νίκης. Ξεχωριστή σημασία είχε η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΣΟ με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Δύναμη τα συνδικάτα

Να σημειωθεί ότι τα λευκορώσικα συνδικάτα εξακολουθούν να είναι ισχυρή κοινωνικο-πολιτική δύναμη, ισχυρότερη από κάθε πολιτικό κόμμα στη Λευκορωσία. Αφού το 2002 «ξεκαθάρισαν» με τη φιλο-αμερικάνικη τάση που υπήρχε στο εσωτερικό, κατάφεραν να ξανασυσπειρώσουν τις δυνάμεις τους, να διατηρήσουν την ισχύ τους. Σήμερα έχουν 4 εκατομμύρια μέλη, καλύπτοντας το 97% των εργαζομένων. Τα τελευταία 2 χρόνια σταθερά διεισδύουν και οικοδομούν νέα συνδικάτα στους χώρους που ενεργοποιείται το ιδιωτικό κεφάλαιο. Με Προεδρικό Διάταγμα του Λουκασένκο δόθηκε το δικαίωμα στην ΟΣΛ να ελέγχει τις συνθήκες εργασίας και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, άσχετα από το αν σε αυτές υπάρχει ή όχι επιχειρησιακό σωματείο. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ στην προσπάθεια της ΟΣΛ να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον νέο, ιδιωτικό τομέα, στήνοντας νέα σωματεία.

Η δύναμη της ΟΣΛ είναι τέτοια, που με αποφάσεις της ηγεσίας της ο Πρόεδρος της χώρας προχώρησε ακόμη και σε απαλλαγή, στο πρόσφατο παρελθόν, από τα καθήκοντά τους διαφόρων υπουργών και κρατικών αξιωματούχων.

Οπως τόνισαν με κάθε ευκαιρία στις συναντήσεις με την ΠΣΟ οι εκπρόσωποι της ΟΣΛ, τα συνδικάτα στη Λευκορωσία είναι στη θέση να επιδρούν στη διαμόρφωση της κυβερνητικής γραμμής, στα νομοσχέδια και στην εφαρμογή της κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν τα κάνει «συναινετικά». «Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ταξική γραμμή, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων», τόνισαν στις παρεμβάσεις τους, τόσο στελέχη της ηγεσίας της ΟΣΛ όσο και των κλαδικών ομοσπονδιών της χώρας.

Στο κοινό μνημόνιο, που υπογράφτηκε μεταξύ της ΠΣΟ με την ΟΣΛ, αναφέρεται ότι η ΟΣΛ χαιρετίζει τις θετικές αλλαγές που έγιναν στην ΠΣΟ μετά το τελευταίο 15ο συνέδριο στην Κούβα και επαναδραστηριοποιείται στην ΠΣΟ. Επίσης στο μνημόνιο καταδικάζονται οι επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΕΕ στα εσωτερικά της Λευκορωσίας και των άλλων χωρών, που οδηγούν ακόμη και σε πολέμους.

Να σημειωθεί ότι σοβαρές προοπτικές ανοίγονται στη συνεργασία της ΠΣΟ με τα συνδικάτα της Λευκορωσίας, που έχουν σοβαρή μορφωτική υλικοτεχνική βάση.

Ξεχωριστό ζήτημα είναι η κοινή απάντηση στις προκλήσεις των ιμπεριαλιστών. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει απαγορεύσει την είσοδο στις χώρες σε 31 ηγετικούς κρατικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Λευκορωσίας, αρχίζοντας από τον Αλ. Λουκασένκο. Ανάμεσά τους είναι και ο Λεονίντ Κόζικ, Πρόεδρος της ΟΣΛ. Ετσι στα πλαίσια των επαφών συζητήθηκαν πιθανές πρωτοβουλίες της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ για την κατάργηση αυτής της αντιδημοκρατικής απαγόρευσης.

Η συνάντηση με τον Λουκασένκο

Στη συνάντηση με τον Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ευχαρίστησε για τη σημαντικότατη αλληλεγγύη της ΠΣΟ προς τη Λευκορωσία και αναφέρθηκε στα συνδικάτα της χώρας του. «Τα συνδικάτα στη χώρα μας, είπε, έχουν την πλήρη υποστήριξή μου. Και θα την έχουν για πάντα. Τα συνδικάτα είναι ένα από τα ισχυρότερα στηρίγματα του κράτους μας. Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι συγκροτημένες παντού, μεταξύ των άλλων και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό ήταν για τα συνδικάτα ένα νέο και πολύ υπεύθυνο καθήκον. Τα συνδικάτα δίκαια έχουν κύρος στο λευκορώσικο λαό. Γι' αυτό κι εγώ τα στήριξα και θα τα στηρίξω, άσχετα από το αν αρέσει αυτό σε κάποιους».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση, που γνώρισαν η οικονομία και ο λαός της Λευκορωσίας τα πρώτα χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. «Σ' αυτά τα δέκα χρόνια κάτι καταφέραμε να κάνουμε. Είμαστε σίγουροι ότι στο επόμενο πεντάχρονο θα επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την απασχόληση και εργασία των ανθρώπων». Ο Αλ. Λουκασένκο σημείωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι λίγο πάνω από το 1% και πρόσθεσε: «Αυτό λέει από μόνο του πολλά. Χρειάστηκε πολλή δουλιά για να καταφέρουμε όλοι οι άνθρωποι να έχουν θέση στην παραγωγή. Αλλά αυτό, όπως και οι άλλες οικονομικές επιτυχίες και κοινωνικές κατακτήσεις δεν εκτιμιούνται από πολλούς πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηγέτες της Δύσης. Κάνουν ότι δεν τις βλέπουν» κι από αυτήν την άποψη, διαπίστωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος, ήταν πολύ σημαντική η επίσκεψη στη Λευκορωσία του ΓΓ της ΠΣΟ.

Η εκτίμηση αυτή για τη σημασία αυτού του ταξιδιού, όπως κι η συνολική επιτυχία της επίσκεψης επιβεβαιώθηκαν πολύ γρήγορα, αν κρίνουμε από τις πιέσεις που άρχισαν να ασκούν λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα και προς κάθε κατεύθυνση τα λεγόμενα «ελεύθερα συνδικάτα», με στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη της συνεργασίας της ΠΣΟ με την ΟΣΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ