Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΙΛΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Πιέζουν για ρύθμιση «εκκρεμοτήτων»

Εντείνει τις πιέσεις της η διοίκηση των, εξαιρετικά κερδοφόρων, Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) προς την κυβέρνηση για ρύθμιση «εκκρεμοτήτων» σε σχέση με τη δραστηριότητα του ομίλου στη ΔΕΠΑ και στην ηλεκτροπαραγωγή. Στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ (δημόσιο - Λάτσης κλπ.) - από την οποία απουσίαζε για πρώτη φορά εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης - ο πρόεδρός τους Τ. Χριστοδούλου μίλησε για σημαντικά κεφάλαια που δεν αποδίδουν. Και εννοούσε το 35% των κεφαλαίων των ΕΛΠΕ που είναι τοποθετημένα στη ΔΕΠΑ, όπου η κυβέρνηση - όπως είπε ο Τ. Χριστοδούλου - θα πρέπει να αποσαφηνίσει την πολιτική της, αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή όπου η κερδοφορία δεν είναι αποδεκτή. Εκτός συνέλευσης αποσαφήνισε ότι ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, όπως και οι νέες ιδιωτικές μονάδες για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική αποζημίωση για την παραγωγή της μονάδας των ΕΛΠΕ.

Η εισαγωγική παρατήρηση του προέδρου των ΕΛΠΕ, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δεν παραβρέθηκε στη ΓΣ επειδή έπρεπε να βρίσκεται στη Βουλή, που συνοδεύτηκε από την ελπίδα «να έρθει πριν το τέλος της συνεδρίασης και όχι αφού τελειώσει», προϊδέασε για ένα «ψυχρό κλίμα». Δεν προκύπτει ωστόσο ότι πρόκειται για ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ομίλου και κυβέρνησης, αλλά περισσότερο για ζήτημα «ρυθμών» και προτεραιοτήτων. Ο Τ. Χριστοδούλου επισήμανε πάντως ότι έχει καθήκον απέναντι στους μετόχους να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εταιρίας, τα οποία «δε συμπίπτουν απαραίτητα με αυτά του δημοσίου». Τα ΕΛΠΕ αναμένουν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που προκύπτουν - κατά τη γνώμη τους - από την παρότρυνση για την κατασκευή της μονάδας στη Θεσσαλονίκη. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ έκανε λόγο για «άριστη» σχέση και συνεργασία και με το υπουργείο Ανάπτυξης, κυρίως όμως σε ζητήματα... εξωτερικού.

Δυστοκία εκδηλώθηκε από την πλευρά κάποιων μετόχων για το ύψος του μερίσματος και την τιμή της μετοχής, καθώς ειδικά στους μικρομετόχους κυριαρχεί η άποψη ότι τα λεφτά τους έχουν «παρκάρει» στα ΕΛΠΕ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι δεν υποστηρίζεται η μετοχή ή ακόμα και ότι παραμένει τεχνητά χαμηλή η τιμή της. Ανακοινώθηκε επίσης ότι καταλήχθηκε η σύμβαση εργασίας στο 4%. Η τοποθέτηση του σωματείου στη ΓΣ είχε λίγο απ' όλα: Ικανοποίηση για τη σύμβαση, έκφραση πικρίας επειδή δεν αποτολμήθηκαν κάποιες τομές, χαρακτηρισμό της «εργασιακής ειρήνης» ως «απαραίτητης προϋπόθεσης» για την ανάπτυξη της επιχείρησης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ