Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τα χειρότερα έρχονται

ΦΟΡΤ ΜΠΛΙΣ - ΤΕΞΑΣ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- «Είπα απλώς "ευχαριστώ, Ιησού"». Αυτή ήταν η δακρύβρεκτη δήλωση του Ντάμιεν Μ. Κορσέτι, μέλους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, γνωστότερου στη φυλακή της Μπαγκράμ με τα προσωνύμια «Βασιλιάς των Βασανιστηρίων» και «Το Τέρας», όταν έμαθε ότι το στρατοδικείο όπου δικαζόταν για επίθεση σε βάρος κρατουμένων, κακομεταχείριση κρατουμένων, βιασμούς κρατουμένων, παράβαση καθήκοντος, χρήση χασίς και μέθη εν ώρα υπηρεσίας, καθώς και επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, τον απάλλαξε όλων των κατηγοριών, μετά από ενδελεχή εξέταση των κατηγοριών στη διάρκεια μιας μακροσκελούς συνεδρίασης 30 λεπτών...

Και ενώ η στρατιωτική δικαιοσύνη της κυριότερης δύναμης κατοχής του Αφγανιστάν των ΗΠΑ έκανε πράξη τις υποσχέσεις περί «αυστηρής τιμωρίας» όσων ανδρών του αμερικανικού στρατού παραβαίνουν διαταγές (εκ του οποίου συνάγεται μάλλον ότι ο Κορσέτι δεν παρέβη καμία), το ΝΑΤΟ ανακοίνωνε χθες ότι θα «διπλασιάσει» εκ νέου τις δυνάμεις του στο νότιο Αφγανιστάν, όταν θα αναλάβει τη διοίκηση της περιοχής, ενώ η Ουάσιγκτον διαμήνυε ότι θα «μειώσει» τη δύναμή της στη χώρα σε 20.000 άνδρες (από 23.000). Η απόφαση, που ανακοίνωσε ο νέος, Βρετανός διοικητής της περιφέρειας, σημειώθηκε την ίδια μέρα που πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις δηλώθηκαν αγνοούμενοι στη Ζαμπούλ, που δύο Αφγανοί στρατιώτες της κυβέρνησης δοσιλόγων σκοτώθηκαν από νάρκη και ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε το όχημά του, σκοτώνοντας 3 αμάχους και τραυματίζοντας άλλους 13.

Ο Βρετανός Πολ Ρότζερς, καθηγητής του πανεπιστημίου Μπράντφορντ, σχολίασε χθες όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν ότι «είναι εμφανής μια άβολη πολιτική πραγματικότητα στο Αφγανιστάν», προσθέτοντας ότι «τα χειρότερα έρχονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ