Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε αναμονή για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΠΡΑΓΑ.-

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται ο αρχηγός του «Κόμματος των Πολιτών» Μίρεκ Τοπόλανεκ, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε χτες από τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, και ύστερα από την έκβαση των εκλογών της χώρας όπου αναδείχτηκε πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα, το «Κόμμα των Πολιτών» έλαβε το 35,38% των ψήφων (81 έδρες), ενώ το μέχρι τώρα κυβερνών «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» έλαβε το 32,32% των ψήφων (74 έδρες). Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας) συγκέντρωσε το 12,81% των ψήφων (26 έδρες), οι «Χριστιανοδημοκράτες» 7,22% (13 έδρες) και το «Κόμμα των Πρασίνων» μπήκε στο Κοινοβούλιο πρώτη φορά, λαμβάνοντας το 6,29% των ψήφων (6 έδρες). Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 64,47%.

Ωστόσο, το «Κόμμα των Πολιτών» δεν εξασφάλισε ικανή πλειοψηφία (101 έδρες) στο Κοινοβούλιο ούτε με μια πιθανολογούμενη συνεργασία του κόμματός του με τα δύο μικρότερα κόμματα, το «Χριστιανοδημοκρατικό» και το «Κόμμα των Πρασίνων».

Ο ηγέτης του «Κόμματος των Πολιτών», μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι τις προσεχείς μέρες θα επιδιώξει διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβάνοντας το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά αποκλείοντας τους κομμουνιστές.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των «Σοσιαλδημοκρατών», Γίρι Παρούμπεκ, αρχικά είχε δηλώσει ότι θα υποβάλει ένσταση για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά αργότερα υπαινίχθηκε ότι είναι έτοιμος να στηρίξει μια κυβέρνηση της λεγόμενης «κεντροδεξιάς», εάν ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή ατζέντα μεταρρυθμίσεων, παρόλο που είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο πριν από τις εκλογές.

Τα δύο μικρότερα κόμματα, το «Χριστιανοδημοκρατικό» και το «Κόμμα των Πρασίνων», έχουν δηλώσει ρητά ότι δε θα στηρίξουν καμία κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν κομμουνιστές.

Το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας), που είχε πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων, δεν έχει δώσει την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΕ. Σε πρώτες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του κόμματος Βόιτεχ Φιλίπ, στην εφημερίδα που το εκφράζει, «Χαλό Νοβίνι», ανέφερε ότι η καλύτερη λύση είναι τα πέντε κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή να «συγκροτήσουν "κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας" με καθαρά αναλογικό τρόπο, που θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την ηρεμία ανάμεσα στο λαό μετά την έντονη πόλωση, που οδήγησε ακόμα και σε επιθέσεις λόγω της πολιτικής πεποίθησης».

Ωστόσο, υπάρχει η περίπτωση μιας μεγάλης συμμαχίας του «Κόμματος των Πολιτών» με τους «Σοσιαλδημοκράτες», κάτι παρόμοιο με αυτήν στη Γερμανία. Βέβαια, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, αν η νέα κυβέρνηση δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για δύο φορές, τότε ο Πρόεδρος της χώρας δίνει εντολή σε πρόσωπο που προτείνεται από τον πρόεδρο της Βουλής. Μετά από μια τρίτη αποτυχία για την απόσπαση ψήφου εμπιστοσύνης, ο Τσέχος Πρόεδρος μπορεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε 60 μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται (2010-06-01 00:00:00.0)
Προεδρική εκλογή στη Βουλή (2008-02-08 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις αμερικανικές βάσεις (2006-10-27 00:00:00.0)
Δεν πέρασε αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο (2006-03-11 00:00:00.0)
Εντυπωσιακή αύξηση του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (2002-06-18 00:00:00.0)
Καταδικάστηκε η δεξιά πολιτική των αποκρατικοποιήσεων (1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ