Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ατέλειωτος πόλεμος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εξακολουθεί να μαίνεται ο «πόλεμος χαμηλής έντασης» στη Νοτιοανατολική Τουρκία, που διαχέεται και στην υπόλοιπη τουρκική επικράτεια. Το «Γαλλικό Πρακτορείο» μετέδωσε χτες από το Ντιάρμπακιρ ότι Κούρδοι αντάρτες έστησαν ενέδρα σε οχηματοπομπή του τουρκικού στρατού που μετέβαινε από το Μπινγκιόλ στο Ελαζίγ και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους οκτώ. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή για να βρουν και να εξοντώσουν τους αυτονομιστές μαχητές. Στο μεταξύ, η εκτός νόμου οργάνωση «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στη Μερσίν, από την οποία τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι το Σάββατο.

Στο μεταξύ, επίσης χτες, μεταδόθηκε από το «CNN-Turk» ότι σημειώθηκε δυστύχημα σε στρατόπεδο 150 χλμ. από την Ιστανμπούλ όταν ορισμένοι στρατιώτες «παίζοντας» με πυρομαχικά, προκάλεσαν έκρηξη που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Παράλληλα, συνεχιζόταν ο σάλος σχετικά με την υπόθεση της παρακρατικής ομάδας που φέρεται να σχεδίαζε δολοφονίες ανώτατων κρατικών αξιωματούχων, πιθανώς και του ιδίου του Τούρκου πρωθυπουργού - κάτι που επισήμως διαψεύδεται. Την Κυριακή σε βάρος τεσσάρων από τους συλληφθέντες την προηγούμενη εβδομάδα απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της «συνωμοσίας με στόχο να πλήξουν την εθνική ενότητα» και «παράνομης κατοχής εκρηκτικών». Οι τέσσερις συλληφθέντες (ένας επιχειρηματίας, ένας λοχαγός και άλλοι δύο χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού) υποστήριξαν ότι είναι αθώοι. Οι υπόλοιποι πέντε συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τέλος, χτες το πρακτορείο «Bianet» μετέδωσε ότι συνολικά 40 παιδιά αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 24 ετών (!) στις δίκες για τα επεισόδια από την 28η Μάρτη έως την 1η Απρίλη, κατά τις ογκώδεις όσο και βίαιες κουρδικές διαδηλώσεις, στις οποίες βρήκαν το θάνατο πάνω από 16 διαδηλωτές, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών.

Ο δικηγόρος Τζενγκίζ Αναλάι είπε στο πρακτορείο ότι πολλά από τα παιδιά βασανίστηκαν στη διάρκεια της κράτησής τους, που διήρκεσε 62 ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ