Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Εκτός απροόπτου νικητής ο Γκαρσία

ΛΙΜΑ.--

Παρότι τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν επισημοποιηθεί, νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών αναδεικνύεται, εκτός απροόπτου ο Αλαν Γκαρσία, αφού με καταμετρημένο το 91% των ψήφων ο Γκαρσία προηγείται του αντιπάλου του Ογιάντα Ουμάλα με ποσοστό 53,53% έναντι 46,47%.

Ο Γκαρσία, που υπήρξε και πάλι Πρόεδρος την ταραχώδη περίοδο από το 1985 έως το 1990 τόνισε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα ισχυρότατο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ότι δηλαδή απορρίπτουν τη «στρατηγική επέκτασης ενός μιλιταριστικού, οπισθοδρομικού μοντέλου, που προσπάθησε να επιβάλει στη Ν. Αμερική».

Από την πλευρά του, ο Ογιάντα Ουμάλα, που είχε ταχτεί υπέρ της εθνικοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας, δεν έχει ακόμη παραδεχτεί την ήττα του και δήλωσε ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων που δεν αποκλείεται να κρατήσει μια βδομάδα.

«Είμαστε πρώτη δύναμη στο Κογκρέσο και έχουμε κερδίσει την πλειοψηφία των πολιτειών του Περού», δήλωσε ο Ουμάλα, ο οποίος πράγματι συγκέντρωσε μεγάλο ποσοστό στις φτωχές επαρχίες των νοτίων Ανδεων. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, καθώς ο Γκαρσία συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά στην πιο βιομηχανοποιημένη βόρεια ακτή του Περού και στην πρωτεύουσα Λίμα.

  • Στη Βενεζουέλα την Κυριακή στο γνωστό πρόγραμμα του «Αλο Πρεσιντέντε», ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες διακήρυξε τον «κοινωνικό χαρακτήρα της μπολιβαριανής διαδικασίας» που είπε ότι θα βαδίσει «στις αρχές του σοσιαλισμού, του μόνου συστήματος που μπορεί να σώσει τον κόσμο σε αντίθεση με τον καπιταλισμό που τον καταστρέφει».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ