Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμηλοί τόνοι απέναντι στην πρόταση ΠΑΣΟΚ

Κ. Μητσοτάκης: Ολα στη Χάγη, πλην της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Σταθερά, συστηματικά και αθόρυβα, βαδίζει η κυβέρνηση στο δρόμο για τη Χάγη, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίλυση «των διαφορών» στο Αιγαίο, κινούμενη στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής» που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κράτησε χαμηλούς τόνους στη χτεσινή πρόταση του Γ. Παπανδρέου για επέκταση των χωρικών υδάτων πριν από την προσφυγή στη Χάγη, αποφεύγοντας να «στριμώξει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επίσημα, διά στόματος του εκπροσώπου της, περιορίστηκε να επαναλάβει την υποστήριξή της στην «οικοδόμηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», κάνοντας μια γενικόλογη επισήμανση «σε σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν». Πάντως, όπως δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, «ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλές από τις θέσεις που ακούστηκαν στη συνάντηση είναι ήδη γνωστές».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή συνάντηση Κ. Καραμανλή - Γ. Παπανδρέου, εξέφρασαν την απορία τους για την εξαγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί «νέας στρατηγικής» στα Ελληνοτουρκικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από τα όσα είπε. Ειδικά για την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων αναρωτιούνταν «πώς λέγεται κάτι τέτοιο με ελαφρά τη καρδία» από έναν πρώην ΥΠΕΞ, ενώ διευκρίνιζαν ότι δεν έθεσε το θέμα «στη λογική της επέκτασης στα 12 μίλια σώνει και καλά...».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προβάλλει τη στρατηγική της στα Ελληνοτουρκικά, η οποία, όπως επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνίσταται από τη μια στην «ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προσαρμογής της Τουρκίας στο δρόμο της προς την ένταξη» και ταυτόχρονα σε διμερές επίπεδο «πρέπει να συνεχιστεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών». Πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά ο εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη». Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι «η προσφυγή στη Χάγη είναι ένα εργαλείο, ένα τμήμα της γενικής ελληνικής στρατηγικής».

Κ. Μητσοτάκης: Η Χάγη είναι το τέρμα

Περισσότερο διαφωτιστικός, ως συνήθως, ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πρώτον ότι δεν υπάρχει καμία νέα εθνική στρατηγική στα Ελληνοτουρκικά, δεύτερον ότι η Χάγη είναι το τέρμα και όχι η αφετηρία και τρίτον ότι εξαιρείται από την παραπομπή στη Χάγη (μόνο) η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Υπενθύμισε ότι η εθνική στρατηγική για τα Ελληνοτουρκικά διαμορφώθηκε σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το Φλεβάρη του 1992 και συνίσταται στη διεξαγωγή του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση συγκεκριμένων αρχών, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων, σεβασμός των συνθηκών και των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αργότερα, όπως είπε, προστέθηκε η ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας «κάτι στο οποίο συμπίπτουμε όλοι, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Αναφερόμενος στην παραπομπή των διαφορών στη Χάγη, αρχικά σημείωσε ότι «η Χάγη είναι τέρμα και όχι η αφετηρία» και υποστήριξε ότι στο Διεθνές Δικαστήριο «μπορεί ενδεχομένως να πάμε για οποιοδήποτε θέμα, κυρίως για την υφαλοκρηπίδα, αλλά εκείνο για το οποίο δε θα πάμε ποτέ στη Χάγη είναι η οχύρωση των νησιών μας». Η οχύρωση των νησιών, τόνισε, είναι «θέμα εθνικής ασφαλείας» και έχει εξαιρεθεί από όλες τις κυβερνήσεις. Και εξήγησε το λόγο: «Εμείς οι Ελληνες έχουμε την πικρή εμπειρία της Κύπρου. Η Κύπρος δε χάθηκε όταν έγινε εισβολή. Η Κύπρος χάθηκε όταν η εξασθενημένη Ελλάδα της δικτατορίας απέσυρε τη Μεραρχία που είχαμε στείλει...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ