Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Διοικητική προσαρμογή στην εμπορευματοποίηση

Με προσχήματα ίδια με εκείνα που χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση των ΔΥΠΕ σε εφτά Υγειονομικές Περιφέρειες

Με άθιχτο το βασικό πυρήνα εμπορευματοποίησης που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τη λεγόμενη περιφερειακή οργάνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε νέες διοικητικές αλλαγές που θα υπηρετούν με διαφορετικά σχήματα την ίδια λογική και πολιτική.

Με προσχήματα ίδια και απαράλλαχτα με εκείνα που πρόβαλε το 2001 το ΠΑΣΟΚ - όπως η εξοικονόμηση πόρων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων - ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε χτες τη συγχώνευση των 17 Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) σε εφτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Σε ΔΥΠΕ μετονόμασε - με το 3329/2005 - η ΝΔ τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) - που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2889/2001 - και τα συνόδευσε με τη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών στα νοσοκομεία καθώς και τη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, όπου οι επισκέψεις πληρώνονται απ' τον ασθενή.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα τη θέσπιση Μόνιμης Επιτροπής Δαπανών και Προμηθειών, που θα κάνει διαγωνισμούς για προμήθειες, έργα και υπηρεσίες αξίας από 100.000 - 234.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό και πάνω, αρμόδιο θα είναι το υπουργείο Υγείας.

Οι εφτά ΥΠΕ είναι οι εξής (σε παρένθεση οι ΔΥΠΕ που συγχωνεύονται):

  • 1η ΥΠΕ Αττικής, με έδρα την Αθήνα (Α' και Β' Αττικής).
  • 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου (Γ' Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Α' και Β' Νοτίου Αιγαίου).
  • 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Α' Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας).
  • 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Β' Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης).
  • 5η ΥΠΕ Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα (ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας).
  • 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας).
  • 7η ΥΠΕ Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες της ΔΥΠΕ Κρήτης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ