Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ «PORTLAND»
Παρέσυρε στο βυθό τρεις ναυτεργάτες

Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα που έγινε γνωστό μόλις χτες. Το μετασκευασμένο σαπάκι ταξίδευε με πιστοποιητικά του «Ελληνικού Νηογνώμονα»

Το κουφάρι του «ΔΥΣΤΟΣ» στο ναυάγιο του 1996. Το νέο έγκλημα στη θάλασσα ήταν προδιαγεγραμμένο με πανομοιότυπο τρόπο...
Το κουφάρι του «ΔΥΣΤΟΣ» στο ναυάγιο του 1996. Το νέο έγκλημα στη θάλασσα ήταν προδιαγεγραμμένο με πανομοιότυπο τρόπο...
Ακλαφτους «έστειλε» άλλους τρεις ναυτεργάτες το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οι τρεις ήταν μέλη του πληρώματος του σάπιου τσιμεντάδικου «PORTLAND», με σημαία Παναμά, του Ελληνα εφοπλιστή Κ. Καγκελάρη, το οποίο στις 26 Μάη βούλιαξε ανοιχτά της Τενερίφης, στις Κανάριους Νήσους. Ο συνολικός αριθμός του πληρώματος επίσημα ήταν 11 ναυτεργάτες, από τους οποίους σώθηκαν οι 9. Ωστόσο, από το γεγονός και μόνο ότι ανασύρθηκε και τρίτο πτώμα, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι πνιγμένοι, μη καταγραμμένοι στη λίστα πληρώματος και χαρακτηρισμένοι ως επιβαίνοντες, καθώς το πλοίο έφερε παρατήρηση ότι τα έγγραφα που αφορούσαν τη σύνθεση του πληρώματος δεν ήταν εντάξει! Τα στοιχεία βοούν ότι το ναυάγιο ήταν προδιαγεγραμμένο.

Η υπόθεση του τσιμεντάδικου «PORTLAND» είναι πανομοιότυπη με αυτή του «ΔΥΣΤΟΣ». Το «PORTLAND» ναυπηγημένο το 1978, μετά από 5 μηνών εκτεταμένες μετασκευές στη Ρουμανία, από γενικού φορτίου έγινε τσιμεντάδικο, όμως σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε πρόβλημα ευστάθειας. Λίγες μέρες από την έναρξη των πλόων του και συγκεκριμένα στις 6 Απρίλη 2006 ελέγχθηκε από επιθεωρητές στο λιμάνι Σάντα Κρουζ της Τενερίφης στην Ισπανία όπου εντοπίστηκαν 16 παρατηρήσεις και του απαγορεύτηκε ο απόπλους για 2 μέρες. Οι παρατηρήσεις αφορούσαν προβλήματα από συστήματα πυρόσβεσης, σωστικά μέσα και κύριες μηχανές μέχρι και σε έγγραφα για την οργανική του σύνθεση.

Ωστόσο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, παρά το γεγονός ότι τα γραφεία του πλοιοκτήτη βρίσκονται δίπλα του στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην οδό Νοταρά, δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση, επειδή η εταιρία θεωρείται... «πρακτορείο» με έδρα τον Παναμά και ανάμεσα στο πλήρωμα δεν υπάρχουν Ελληνες ναυτεργάτες.

Αυτοί που εξέδωσαν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο «σαπάκι», η γνωστή και αποδεδειγμένα άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμονας» - η οποία είχε χαρακτηρίσει αξιόπλοα το «ΔΥΣΤΟΣ», το «ΣΑΜΙΝΑ», το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» με 124 νεκρούς σύνολο και πάει λέγοντας - προχτές το βράδυ και ενώ οι έρευνες και οι ανακρίσεις για τη νέα ναυτική τραγωδία βρίσκονται σε εξέλιξη, είχε το θράσος να... δώσει δεξίωση σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι! Μάλιστα τη δεξίωση... «τίμησαν» με την παρουσία τους εκπρόσωποι της ΝΔ, λιμενικοί και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκε ο πρώην υπουργός και σημερινός βουλευτής Γ. Ανωμερίτης, για να γίνει ακόμα χειροπιαστό ότι όλοι αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με τους εργάτες της στεριάς και της θάλασσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός ναυτεργάτης από σπάσιμο κάβου (2015-07-09 00:00:00.0)
Εφοπλιστικά εγκλήματα (2002-07-21 00:00:00.0)
Παραποίηση και λασπολογία (2001-09-25 00:00:00.0)
Προσπαθούν να σώσουν τον Μελισσηνό (2001-07-18 00:00:00.0)
Η πιο σφοδρή επίθεση της τελευταίας εικοσαετίας (1998-01-04 00:00:00.0)
Πιστοποιητικά αξιοπλο'ϊας σε "σαπάκια" (1997-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ