Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ρίχτερ ευθυνών για τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τα ρίχτερ συνόδευαν ακόμα τη ζωή των κατοίκων της Ζακύνθου όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Δεν είναι, όμως, μόνο η μετασεισμική δραστηριότητα, οι ζημιές και οι επιπτώσεις που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος, αλλά και τα ρίχτερ ευθυνών που διαχέονται μεταξύ των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Από τη μια, δεν έχει εκδηλωθεί ούτε καν πρόθεση για ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, παρότι όλοι γνωρίζουν ότι η περιοχή είναι η πιο σεισμογενής της Ελλάδας. Από την άλλη, έχουν επιβάλει ως αποκλειστικό μοντέλο ανάπτυξης του νησιού τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, ο οποίος, όπως είναι φυσικό, επηρεάζεται από τα φυσικά φαινόμενα, όπως ο σεισμός.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, ο «Ρ» βρέθηκε στη Ζάκυνθο. Κατέγραψε τις ζημιές και συζήτησε με φορείς και κατοίκους του νησιού, οι οποίοι απαιτούν ουσιαστική αντισεισμική προστασία, ανακούφιση των πληγέντων και μια άλλου τύπου ανάπτυξη.

* * *

Η κίνηση στο νησί ήταν μειωμένη, γεγονός που ανησυχεί έντονα τους κατοίκους, αφού τα εισοδήματά τους στηρίζονται στον τουρισμό του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση, όμως, έδειξε το... ενδιαφέρον της: Στην επίσκεψη της υπουργού Τουρισμού, Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, δε βρέθηκε χρόνος για να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους. Επέλεξε να συζητήσει μόνο με τους εκπροσώπους της Νομαρχίας και τους ξενοδόχους!

Η οικογένεια του Γ. Βαρδακαστάνη μετά τους σεισμούς ζει σε κοντέινερ, αφού το σπίτι τους χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλο»
Η οικογένεια του Γ. Βαρδακαστάνη μετά τους σεισμούς ζει σε κοντέινερ, αφού το σπίτι τους χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλο»
* * *

Στη Ζάκυνθο συζητιέται έντονα το πώς είναι δυνατόν κανένα από τα μεγάλα ξενοδοχεία να μην έχει ζητήσει να γίνει έλεγχος στις εγκαταστάσεις του, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες ξενοδοχοϋπαλλήλων για ζημιές. Το συμπέρασμα που προκύπτει, λοιπόν από το παράδειγμα της Ζακύνθου, αλλά και το πρόσφατο της Κεφαλονιάς, είναι πως το σύστημα, ακόμα και στις φυσικές καταστροφές, προστατεύει τους εκπροσώπους του και αφήνει τους εργαζόμενους στη μοίρα τους.

* * *

Το θέμα είναι πως αυτή η μοίρα, την οποία έχει επιλέξει το κεφάλαιο για αυτούς, μπορεί να αλλάξει. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου κατέθεσε μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και ανακούφισης των κατοίκων. Υποστηρίζει πως «υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, που κινείται στον αντίποδα της κυρίαρχης πολιτικής, με σκοπό όχι το κέρδος της πλουτοκρατίας, αλλά τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων»...


Το σπίτι του Σπ. Μυλωνά έχει χαρακτηριστεί «κίτρινο»
Το σπίτι του Σπ. Μυλωνά έχει χαρακτηριστεί «κίτρινο»

Ο Κωνσταντίνος Τσιντζιλώνης δείχνει στο «Ρ» τις ζημιές στο 2ο ΤΕΕ Ζακύνθου
Ο Κωνσταντίνος Τσιντζιλώνης δείχνει στο «Ρ» τις ζημιές στο 2ο ΤΕΕ Ζακύνθου

Ρεπορτάζ: Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ