Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα κέρδη του κεφαλαίου πάνω απ' όλα...

Από τα προβλήματα που έφερε ο σεισμός αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά πως τα κέρδη του κεφαλαίου είναι νόμος για την κυρίαρχη εξουσία, είτε την κεντρική είτε την αυτοδιοικητική. Το παράδειγμα της Ζακύνθου είναι χαρακτηριστικό.

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με το νομάρχη Ζακύνθου, Διονύση Γάσπαρο, τέθηκε το εξής ερώτημα: Γιατί δε γίνονται έλεγχοι και στα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού; Η απάντηση, όπως μας μεταφέρθηκε από τους εκπροσώπους του Κέντρου, ήταν ...«αφοπλιστική»: «Αφού δεν έχει γίνει καμία αίτηση για ελέγχους, δεν μπορεί η Νομαρχία να πάει να παρέμβει»!

Την ίδια απάντηση έδωσε και σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ λίγες μέρες πριν. Ο Νίκος Μπελούσης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΚΚΕ, τόνισε στο «Ρ»: «Μας απάντησε πως δεν πρόκειται να πάει Αυτόφωρο για αυτό το λόγο. Μάλιστα, στην ερώτησή μας για το τι προβλέπει το σχέδιο "Ξενοκράτης" για τη Ζάκυνθο, δεν απάντησε. Το... επιχείρημα ήταν πως και μεις αυτά που λέμε στον Περισσό δεν τα δημοσιοποιούμε»...

Στο νησί συζητιέται έντονα το κατά πόσο δεν υπάρχουν, όντως, ζημιές στα ξενοδοχεία. Αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ούτε ένα από τα τόσα ξενοδοχεία της Ζακύνθου να μην αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Προκύπτει και ένα θέμα: Τα ξενοδοχεία είναι μεν ιδιωτικά αλλά δουλεύουν σε αυτά χιλιάδες εργαζόμενοι (στη Ζάκυνθο φτάνουν τους 4.000 επίσημα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι) και στεγάζουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.

Σύμφωνα βέβαια με την αστική νομιμότητα, η Νομαρχία δεν έχει δικαίωμα να κάνει ελέγχους, αφού δεν της έχει ζητηθεί. Υπάρχουν, όμως, ευθύνες και δικές της, αφού δεν έχει ζητήσει από το κράτος να έχει αυτό το δικαίωμα, σε μεγάλες φυσικές καταστροφές και έκτακτες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, περισσότερο από τα κέρδη του κάθε ιδιώτη. Μεγάλες ευθύνες έχουν κυρίως οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν συμπεριλάβει στην πολιτική τους τέτοιες δράσεις. «Από όλα αυτά χρειάζεται οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να απεγκλωβιστούν από τα δύο μεγάλα κόμματα και να σκεφτούν να στηρίξουν το ΚΚΕ», σημείωσε ο Νίκος Μπελούσης.

Η στάση της Νομαρχίας

Η στάση της Νομαρχίας δεν ήταν τίποτα άλλο από μια στάση διαχείρισης της κατάστασης. «Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Ζακύνθου είχε ζητήσει έργα και πράξεις τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε κάνει και προτάσεις», δηλώνει στο «Ρ» ο νομαρχιακός σύμβουλος Τάκης Κεφαλληνός. Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης του νησιού, τελικά, συζητήθηκε μετά από πολλές προσπάθειες στις 28 Μάρτη του 2006, λίγο πριν τους σεισμούς. «Και τότε οι προτάσεις των παρατάξεων που στηρίζονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν ανεπαρκείς».

Ενα άλλο θέμα, συνεχίζει Τ. Κεφαλληνός, είναι πως «κατά τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας ζητήσαμε να γίνει έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά η πλειοψηφία το αρνήθηκε. Προφασίστηκε την... πρόκληση πανικού στον κόσμο! Λίγες μέρες αργότερα ο νομάρχης έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, με 15 αιτήματα. Η επιστολή έγινε γνωστή στους νομαρχιακούς συμβούλους και στο λαό από τις εφημερίδες. Μια επιστολή χωρίς απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και χωρίς ένα αίτημα για τους εργαζομένους της Ζακύνθου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ