Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χρειάζεται άλλη ανάπτυξη, προς όφελος του λαού

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε αν πρέπει όλες αυτές οι προτάσεις να συνδυαστούν και με ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο που να μην ελέγχει μόνο την κερδοφορία των εταιριών σε βάρος των εργαζομένων, αλλά να μην επιτρέπει και να βγαίνουν εκτός συνόρων. Απαντώντας, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Αυτό που λέμε ανάπτυξη προς όφελος του λαού και παροχή δικαιώματος στην εργασία σε όλους, ένα τέτοιο πλαίσιο έχουμε. Ομως αυτό το πλαίσιο που έχουμε εμείς έρχεται σε ριζική αντίθεση με την πολιτική που κυριαρχεί και εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι παλεύοντας αυτό το πλαίσιο και προβάλλοντάς το να μιλήσουμε για τους ανέργους. Και με αυτό τον τρόπο ανοίγουμε το δρόμο να προβάλλεται και το γενικότερο πλαίσιο. Θα πω ένα παράδειγμα.

Η μια πλευρά είναι οι επιχειρήσεις που πάνε στο εξωτερικό. Δεν πηγαίνουν στο εξωτερικό για να δώσουν θέσεις εργασίας στους γειτονικούς λαούς. Η παρουσία αυτών των επιχειρήσεων στο εξωτερικό πλήττει τα δικαιώματα των λαών αυτών. Ομως για να σταματήσει αυτό το βιολί, πρέπει να αλλάξουν άλλα πράγματα. Η εξαγωγή κεφαλαίων δεν είναι πια θέμα ενός αναπτυξιακού νόμου. Είναι αναπόσπαστα δεμένη με την παγκόσμια καπιταλιστική αγορά. Εμείς είμαστε αντίθετοι να φεύγουν. Τι να πούμε. Να μη φύγουν οι επιχειρηματίες; Το λέμε. Και λοιπόν;

Δεύτερο. Υπάρχουν μια σειρά επιχειρήσεις που κλείνουν κάτω από τον ανταγωνισμό και δημιουργούν ανέργους.

Τρίτο. Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών - και αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός και υπάρχει ανεξάρτητα κοινωνικού συστήματος - οδηγεί στη μείωση της ζωντανής ανθρώπινης εργασίας. Πώς θα λυθεί το ζήτημα; Με τη μείωση των ωρών εργασίας. Εχουμε προτείνει και το 35ωρο. Οχι το ψευδεπίγραφο του Ζοσπέν που έκανε στη Γαλλία. Το γενικευμένο 35ωρο.

Να βάλουμε και μια άλλη πλευρά. Αυτή η κοινωνία που ζούμε δεν μπορεί να σχεδιάσει την απασχόληση, διότι βασίζεται σε κάθε επιχειρηματικό όμιλο. Δεν μπορείς να κάνεις σχεδιασμό για λογαριασμό ολόκληρης της κοινωνίας. Και δεύτερο τα κριτήρια. Θα πω ένα παράδειγμα. Το τραγικό γεγονός, που έχει γίνει και αντικείμενο εκμετάλλευσης, στη Βέροια. Τώρα ανακάλυψαν ότι χρειάζονται ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι στα σχολεία. Να, θέσεις εργασίας. Και βεβαίως χρειάζονται. Καμία οικογένεια δεν μπορεί μόνη της να δει το παιδί μέσα στους κόλπους της οικογένειας και να το παρακολουθήσει. Θα το δεις μέσα και σε ένα συλλογικό χώρο όπως είναι το σχολείο.

Αν εξετάσουμε πώς θέλουμε την κοινωνία που ζούμε θα δείτε πιθανόν, και με την κίνηση που έχει ο πληθυσμός στην Ελλάδα, να έχουμε πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών. Αλλά αυτό θα φανεί όταν θα παλέψεις για μια κοινωνία που έχει στο κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τον αναγνωρίζει πρωταγωνιστή και ιδιοκτήτη των πάντων. Εχουμε προτείνει πάρα πολλές φορές δημόσια έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Διαχείριση του νερού, αποχέτευση, αντισεισμική προστασία. Αυτά τα έργα αν θα γίνουν δε θα γίνουν με μοναδικό σκοπό να δώσουν θέσεις εργασίας. Είναι αναγκαία και θα δώσουν θέσεις εργασίας. Στον τομέα της Υγείας πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Υπάρχουν και τομείς που με τα σημερινά δεδομένα έχουν κενά. Αλλά δεν μπορούμε στο όνομα αυτών να παραιτηθούμε από την πάλη για την προστασία των ανέργων. Μακάρι να μειώνονται και θα μειώνονται και τα επιδόματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ