Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με επιτροπές χειραγώγησης προχωράει στα σχέδιά της

Πιέσεις από το ΠΑΣΟΚ να εφαρμοστούν οι αντιασφαλιστικοί του νόμοι, «παρών» στις κοινοβουλευτικές επιτροπές για το Ασφαλιστικό ο ΣΥΝ

Από την κατάληψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την κατάληψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη
Μέσω νέων «επιτροπών ειδικών» και προσχηματικού συναινετικού διαλόγου θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής. Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση δε συμμετέχει το ΚΚΕ, αφού οι βουλευτές του έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία, δηλώνοντας ότι δεν παίρνουν μέρος σε έναν προσχηματικό διάλογο που στόχο έχει να νομιμοποιήσει και να βαθύνει την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοίνωσε χτες τη σύσταση επιτροπής τεχνικής - οικονομικής μελέτης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομίας, η οποία θα προχωρήσει σε τεχνική αποτίμηση και καταγραφή των υπαρχόντων δεδομένων. Οπως είπε, το πόρισμα της επιτροπής θα αποτελέσει τη βάση των περαιτέρω πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Παράλληλα επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, είναι «χώρα υψηλού κινδύνου» όσον αφορά την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων, σημειώνοντας ότι την κατάσταση επιβαρύνει η συνεχής γήρανση του πληθυσμού. Επίσης υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση των ταμείων από το κράτος έφθασε τα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2005.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, ο Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε ότι άμεσα θα κατατεθεί τροπολογία για τη δημιουργία νέας επιτροπής για τα βαρέα και ανθυγιεινά προκειμένου να διαμορφώσει τη λίστα των δικαιούχων. Επίσης έκανε λόγο για ίδρυση φορέα «παροχής συμβουλών» προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, μιλώντας για την ανάγκη «συλλογικής διαχείρισης της περιουσίας» που φθάνει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Δε διευκρίνισε πάντως τη φύση του φορέα αυτού. Επίσης ανακοίνωσε την ίδρυση μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρίας για τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο Σάββας Τσιτουρίδης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις περί «αδικημένων» του ασφαλιστικού συστήματος και την ανάγκη αποκατάστασης των αδικιών, επιχείρημα που χρησιμοποιείται προκειμένου να στηριχτεί η απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλάδων εργαζομένων. Οπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός συστήματος «οικονομικά ορθολογικού». Αμφότεροι οι υπουργοί κάλεσαν τα κόμματα να μετέχουν στις επιτροπές που ανακοίνωσαν.

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του Ε. Βενιζέλος, Ν. Χριστοδουλάκης και Β. Παπανδρέου σημείωσαν προσχηματικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα συμμετάσχει στις επιτροπές που ανακοινώθηκαν, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για... καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για το Ασφαλιστικό, καθώς και για μη αξιοποίηση των μελετών που διενεργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το πόρισμα επιτροπής που είχε συσταθεί επί υπουργίας του για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών. Ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το Ασφαλιστικό, με στόχο την «άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ