Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Πολύτροπον»: Ζαν Ζακ Ρουσό «Σχέδιο Συντάγματος για την Κορσική. - Στοχασμοί για τη διακυβέρνηση της Πολωνίας και τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμισή της» (μετάφραση Κατερίνα Κέη, εισαγωγή - επιμέλεια Αλέξανδρος Α. Χρύσης. Ο δημιουργός του «Κοινωνικού Συμβολαίου», διωκόμενος εγκαθίσταται στη Γενεύη το 1765 και συντάσσει αυτά τα δύο νομοθετικά σχέδια οραματιζόμενος μια νέα κοινωνία, όπου θα επικρατεί η ηθική του ατόμου και του συνόλου και η ελευθερία, η ισότητα και δικαιοσύνη).

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Γιάννης Παππάς «Τα σχέδια της Αιγύπτου (1945-1951)» (λεύκωμα με σχέδια που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γ. Παππάς, στην Αλεξάνδρεια, ως ναύτης στο πολεμικό ναυτικό μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη 1944 και στην Αίγυπτο, μέχρι το 1951).

- «Ελληνικά Γράμματα»: Ελένη Νικολαΐδου - Μαρία Φράγκου «Αρχιμήδης (το θεϊκό μυαλό)» (μελέτη για την προσωπικότητα, τη διορατικότητα, την ευρηματικότητα και τις εκπληκτικές μηχανικές κατασκευές του αρχαίου επιστήμονα και εφευρέτη). Διονύσης Χαριτόπουλος «Αυγά μαύρα» (θεατρικό έργο).

- Λαογραφικός Ομιλος Κερύνειας: Ρήνα Κατσελή «Της Κερύνειάς μας - Σάββας Χρίστης (Ο Αλλιώτικος. Η ζωή και το έργο του, τόμος Α΄ και Β΄)» (Δοκίμιο, βραβευμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, για το πλούσιο και ποικίλο έργο του Κερυνειώτη σοσιαλιστή δικηγόρου, λογίου, πρωτοπόρου διαφωτιστή και δημοτικιστή Σ.Θ. Χρίστη, ο οποίος γεννήθηκε το 1897 και πέθανε το 1973. Ο Σ. Χρίστης ήταν ένας από τους επτά πρώτους που δημοσίευσαν σοσιαλιστικά κείμενα υπέρ της εργατικής τάξης. Αγωνίστηκε για τη μόρφωση του κυπριακού λαού, για την ικανοποιητική μισθοδοσία των δασκάλων, την καταπολέμηση των εκμεταλλευτών των εργατών και της τοκογλυφίας). Επίσης κυκλοφόρησε ο τόμος «Της Κερύνειάς μας - Σάββας Χρίστης (Επιλογή από το έργο του)» (ο τόμος ανθολογεί κείμενα του Σ. Χρίστη από όλη την πνευματική και αγωνιστική δράση του. Διεύθυνση εκδόσεων: ΡΚ Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα, Αλεξ. Παπαδιαμάντη 27, Μακεδονίτισσα, 2400 Λευκωσία, Κύπρος).

- «Καστανιώτης»: Ερνεστ Χεμινγουέι «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, διάσημο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του κορυφαίου συγγραφέα) και «Μέσα απ' το ποτάμι και στα δέντρα» (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος, μυθιστόρημα). Ελίας Κανέτι «Το παιχνίδι των ματιών (Αυτοβιογραφία 1931-1937)» (μετάφραση Αλεξάνδρα Παύλου, το τρίτο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα, που διαδραματίζεται στη Βιέννη παραμονές της προσάρτησης της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία). Τρούμαν Καπότε «Ολα τα διηγήματα» (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος, εισαγωγή Ρέινολντς Πράις. Η έκδοση περιλαμβάνει όλα τα νεανικά διηγήματα του Καπότε). Τόμας Ελόι Μαρτίνες «Ο τραγουδιστής των τάνγκο» (μετάφραση Κατερίνα Τζωρίδου, μυθιστόρημα). Κωστής Παπαγιώργης «Τρία μουστάκια (ψιχία μηδενισμού)» (βιβλίο στοχασμών του ρηξικέλευθου συγγραφέα, με εκδοχές του ευρωπαϊκού μηδενισμού και κοινωνικών κινημάτων στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων). Ρέα Γαλανάκη «Αμίλητα, βαθιά νερά (Η απαγωγή της Τασούλας)» (μυθιστορηματικό χρονικό γνωστής ερωτικής ιστορίας, το 1950 στην Κρήτη, που προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ δύο ισχυρών οικογενειών). Γιώργος Λακόπουλος «Εγκλημα στο "Da Capo"» (μυθιστόρημα). Βεατρίκη Σαΐα - Μαγρίζου «Το βραχιόλι της φωτιάς» (μυθιστόρημα για μια εβραϊκή οικογένεια στη Θεσσαλονίκη).

- «Εστία» «Πελοπόννησος (Πόλεις και επικοινωνίες στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα)» (Ανακοινώσεις των Ε΄, ΣΤ΄, Ζ΄, Η΄ συμποσίων Ιστορίας και Τέχνης, του Μονεμβασιώτικου Ομίλου. Επιμέλεια Χάρις Μαλλιάρης). Τζέφρι Χόρους «Ελληνικά (Ιστορία της γλώσσας και των ομιλητών της)» (εισαγωγή - μετάφραση Μελίτα Σταύρου - Μαρία Τζεβελέκου, μελέτη για την ελληνική γλώσσα).

- «Γαβριηλίδη»: «Αντώνης Ιντιάνος (Μια παρουσίαση από τον Λευτέρη Παπαλεοντίου)» (μελέτη - παρουσίαση από τον Λ. Παπαλεοντίου του κριτικού έργου του σοσιαλιστή και δημοτικιστή Αντ. Κ. Ιντιάνου πάνω στην κυπριακή λογοτεχνία και για μεγάλους Ελλαδίτες λογοτέχνες - λ.χ. Σολωμό, Κάλβο, Καβάφη κ.ά). Κερασία Κάραλη «Σκύρος Ανεμόεσσα (το νησί στη λογοτεχνία)» (μελέτη για λογοτεχνικά έργα που αφορούν στη Σκύρο, με ζωγραφική της Φρίντας Σφυρίδη). «Λέξεις σαν ίχνη (Ινδιάνικα ποιήματα και γνωμικά)» (απόδοση, επιμέλεια, σημειώσεις Γιώργος Λίλλης - Μάρθα Ρουσσάκη. Ανθολογία ποιημάτων, μικρών ιστοριών και λαϊκών γνωμικών Ινδιάνων). Γιάννης Πετρόπουλος «Ο Αντρέας, ο Αριστείδης, η Αθηνά και ο Κυριάκος» (μυθιστόρημα). Γιώργος Ρούβαλης «Στ' Ανάπλι» (συλλογή διηγημάτων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ