Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο καπνός και η φωτιά

«Ενα από τα πιο ζωντανά χωριά της Κρήτης, τα Ζωνιανά (...), συνεχίζει να επιβιώνει χάρη στην κτηνοτροφία, τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα που τηρούνται με ευλάβεια, τους σκληροτράχηλους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες που στέκονται ισότιμα μέσα στο σπίτι απέναντι στον σύζυγο.

***

"Νοικοκυραίοι και φρόνιμοι δεν ζουν στον Ψηλορείτη, οι κουζουλοί εκάμανε αθάνατη την Κρήτη" τραγουδούν όταν τα Ζωνιανά γίνονται θέμα στα μέσα ενημέρωσης (...) Να σταματήσει η αντιπαράθεση με την αστυνομία, λένε οι ηλικιωμένοι. Οι νέοι δεν συμφωνούν. Θέλουν την αστυνομία έξω από το χωριό. "Θα τους εμπαλωτάρουμε μέχρι θανάτου" λέει ένας νεαρός που συμμετείχε στα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης. Οι άλλοι τον παρατηρούν: "Κανείς δεν νίκησε το κράτος" λένε οι ηλικιωμένοι. Μα "σαν είναι ο τράγος δυνατός δεν τόνε στένει η μάντρα" απαντούν οι νεότεροι (...)

***

Οι αρχές μιλούν για εμπόριο χασίς και όπλων: "Ας μας πούνε πόσες φυτείες έχουν βρει εδώ και πόσες στα άλλα χωριά. Σε μας καμία, αλλά για όλα εμείς φταίμε" (...) Οσον αφορά το επεισόδιο με την Αστυνομία, λένε ότι πυροβόλησαν γιατί νόμισαν ότι θα γίνονταν έλεγχοι σε σπίτια.

***

"Στα σπίτια μας δεν θα μπει κανείς. Εδώ οι κάτοικοι έχουν δώσει όρκο να μην παραδώσουν τα όπλα, που όντως έχουμε" λένε. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, επί Μεταξά που τα παρέδωσαν, βρέθηκαν να πολεμούν τους Γερμανούς με τις αξίνες...».

(το ρεπορτάζ του Πάνου Μπαΐλη στο «ΕΘΝΟΣ»)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ