Κυριακή 25 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εργάτες γης

Με το νόμο 3232/2004 που ψήφισε στις 12/2/2004 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα ως αυτοαπασχολούμενοι οι εργάτες γης, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας (ημερομίσθιο) σε γεωργικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές επιχειρήσεις και έτσι μετατάχθηκαν από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ. Στόχος της αυθαίρετης αυτής μετάταξης ήταν η δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ένα μέρος της οποίας επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός και το υπόλοιπο καλύφθηκε με δραστικές περικοπές στις ασφαλιστικές παροχές των εργατών γης.

Με το νέο καθεστώς, η ετήσια εισφορά του εργοδότη για έναν εργάτη γης, που υποχρεωτικά κατατάσσεται στην 5η ασφαλιστική κλάση του ΟΓΑ, το 2005 ήταν 857,40 ευρώ, ενώ αν ήταν στο ΙΚΑ και αμείβονταν με το βασικό μεροκάματο η εισφορά για το 2005 θα ήταν 2.223,3 ευρώ. Δηλαδή, με το νέο καθεστώς, η εργοδοτική εισφορά μειώνεται κατά 2,5 φορές, αν δεχτούμε ως αμοιβή το κατώτερο ημερομίσθιο χωρίς καμιά προσαύξηση. Η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη αν υπολογίσουμε τις προβλεπόμενες τριετίες και προσαυξήσεις που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ.

Στην πράξη, πάντως, ένας εργάτης γης με 15 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό) που πλήρωνε εισφορές στο κατώτερο ημερομίσθιο το 2005 θα έπαιρνε συνολική σύνταξη 530,24 ευρώ/μήνα, από τα οποία 428,24 ευρώ/μήνα κύρια και 102 ευρώ/μήνα επικουρική. Ο ίδιος εργάτης με 15 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ θα έπαιρνε το 2005 σύνταξη 242,90 ευρώ/μήνα, δηλαδή λιγότερη από τη μισή από αυτήν που θα έπαιρνε στο ΙΚΑ. Επικουρική σύνταξη οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ δε δικαιούνται εκτός από τους εργάτες γης που το 2004, που ψηφίστηκε ο νόμος, είχαν 1.500 ένσημα στο ΕΤΕΑΜ (δηλαδή 5 πλήρη χρόνια) και με την προϋπόθεση ότι από το 2004 και μετά, αν ήθελαν να ασφαλιστούν στο ΕΤΕΑΜ, θα έπρεπε εκτός από τις εισφορές στον ΟΓΑ να πληρώνουν και τις εισφορές στο ΕΤΕΑΜ τόσο τις δικές τους, όσο και του εργοδότη. Δηλαδή, να πληρώνουν εκτός από τις εισφορές στον ΟΓΑ και 6% επί του βασικού ημερομισθίου της ΕΓΣΣΕ στο ΕΤΕΑΜ.

Εκτός από τη δραστική μείωση της σύνταξης, οι εργάτες γης με την αυθαίρετη μετάταξή τους από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ έχουν αρνητικές συνέπειες και σε άλλες κοινωνικές παροχές, όπως στο επίδομα ανεργίας, της εργατικής κατοικίας κ.ά. που καταργούνται, επειδή ο ΟΓΑ δεν έχει τέτοιου είδους παροχές.

Επειδή στην πλειοψηφία τους οι εργάτες γης είναι αλλοδαποί, η δραστική μείωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων μαζί με την κατάργηση ορισμένων κοινωνικών παροχών που προκάλεσε η αυθαίρετη μετάταξή τους από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ διαψεύδει στην πράξη τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για ίσα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών σε σχέση με τους ημεδαπούς και αποδείχνει την υπερεκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ