Κυριακή 25 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταχύρυθμες καταρτίσεις

...και η «αιώνια» υποκρισία

Παράλληλα με την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, θα προχωράει και η υποβάθμιση των σπουδών σε ταχύρυθμες και διαρκώς μεταβαλλόμενες καταρτίσεις, που θα προσαρμόζονται στις τρέχουσες κάθε φορά ανάγκες της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο προσχέδιο χρησιμοποιείται ο όρος «γνωστικό» αντικείμενο σπουδών, αντί για «επιστημονικό» αντικείμενο. Σημειώνουμε ότι «γνωστικό» μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε αντικείμενο σπουδών, χωρίς να έχει σχέση με την επιστήμη.

Το υπερβολικό κόστος, από τη μια, και τα διαρκώς μεταβαλλόμενα προγράμματα σπουδών, από την άλλη, είναι δεδομένο ότι θα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους φοιτητές. Αυτό το γνωρίζει και η κυβέρνηση και προτείνει να ιδρυθούν υπηρεσίες υποστήριξης φοιτητών και σύμβουλοι σπουδών σε κάθε σχολή.

Σε ένα τέτοιο μοντέλο σπουδών δε ...συγχωρούνται καθυστερήσεις, αφού κριτήριο της αποδοτικότητας κάθε ιδρύματος είναι και οι ρυθμοί αποφοίτησης. Οι φοιτητές πρέπει να «αδειάζουν» τις θέσεις των πανεπιστημίων όπως οι ασθενείς που βγαίνουν από τα ιδιωτικά νοσοκομεία με τον ορό στο χέρι!

Ετσι, περιορίζονται τα έτη σπουδών στα ελάχιστα που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου προσαυξημένα κατά 50%. Δηλαδή έξι χρόνια το ανώτατο όριο για τις τετραετείς σχολές, εφτάμισι χρόνια για Πολυτεχνεία και Γεωπονικές κ.ο.κ. Σ' αυτά τα έτη μπορεί να προστεθεί ένα ακόμα, αν ο φοιτητής το ζητήσει και το ίδρυμα εγκρίνει το αίτημά του. Αν κάποιος δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του σε αυτό το χρόνο διαγράφεται. Για όσους φοιτούν ήδη (ανεξάρτητα αν έχουν ξεπεράσει τα κανονικά έτη σπουδών) προστίθενται πέντε χρόνια πέραν της κανονικής διάρκειας σπουδών, μέσα στα οποία πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Τονίζουμε: Είναι σκέτη υποκρισία η λογική της κυβέρνησης ότι θέλει να περιορίσει την «αιώνια» φοίτηση, την ίδια στιγμή που έχει ήδη νομοθετήσει το «διά βίου» κυνήγι καταρτίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ