Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι μεθοδεύσεις δε συνιστούν κίνημα

Τα προχτεσινά δεδομένα:

- Φοιτητές - σπουδαστές είχαν ανακοινώσει συγκέντρωση στα Προπύλαια.

- Το ΠΑΜΕ είχε καλέσει σε συγκέντρωση στην Ομόνοια.

- ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν καλέσει σε συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος.

Οι δύο πρώτες συγκεντρώσεις έγιναν κανονικά. Στην τρίτη εμφανίστηκαν μόνο τα πανό με τους βαστάζους τους κι ελλείψει εργαζομένων διαδηλωτών, μεταφέρθηκαν - πανό και βαστάζοι - στην Κοραή, ώστε να μοιάζει ότι συμμετέχουν στη συγκέντρωση των φοιτητών.

Την άλλη μέρα, χτες, σε μερίδα του Τύπου διαβάσαμε ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ηγήθηκαν της πορείας και το ΠΑΜΕ αναγκάστηκε να προσκολληθεί τελικά στην πορεία.

Ελα, όμως, που τα γεγονότα μαρτυρούν άλλα: Το ποτάμι της προχτεσινής μεγάλης διαδήλωσης των φοιτητών και σπουδαστών, ένα ποτάμι που ξεχύθηκε από τα Προπύλαια, κατέκλυσε όλη την Πανεπιστημίου κι έφτασε ως κάτω στην Ομόνοια, στα Χαυτεία. Στο σημείο όπου φοιτητές και σπουδαστές συναντούν τους συγκεντρωμένους εργάτες και εργάτριες, που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, κατέβηκαν στο δρόμο, στο ίδιο μετερίζι με τα παιδιά τους. Τα αμέσως επόμενα λεπτά εργάτες - φοιτητές και σπουδαστές συγκροτούν μια ενιαία πλέον διαδήλωση που ορμητικά ξεχύνεται στη Σταδίου προς το Σύνταγμα. Αυτή ήταν η διαδήλωση, ως προς τον κύριο κορμό της κι αυτό ήταν και το ποιοτικά νέο που δηλώθηκε: Εργάτες, φοιτητές, σπουδαστές σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης. Ολα καλά ως εδώ.

Τα παράξενα αφορούν σ' αυτό που γίνεται γαργάρα από την «Αυγή», αυτό που ως γεγονός, τελικά, διαστρέφεται εντελώς σε μια σειρά άλλα έντυπα μέσα ενημέρωσης την επομένη της διαδήλωσης: Στην ουρά της διαδήλωσης, στο ύψος της Κοραή, ήταν παρατεταγμένα τα πανό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μαζί με κάποια πανό των ΕΑΑΚ, του «Φόρουμ», και ορισμένων από τις καταλήψεις. Ολων αυτών δηλαδή, που βγάζουν μπιμπίκια και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να μπολιαστεί το φοιτητικό κίνημα με το εργατικό και να αποκτήσει όλος αυτός ο αγώνας μια νέα δυναμική, τέτοια που πράγματι να σταθεί σοβαρό εμπόδιο στις προωθούμενες αντιδραστικές ανατροπές. Οταν, λοιπόν, έγινε καθαρό ότι η πορεία - όλη η πορεία! - κατεβαίνει την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια, όπου ήταν ήδη παραταγμένοι οι εργάτες, όλοι αυτοί, λοιπόν, που τις προηγούμενες μέρες δεν κουράστηκαν να δηλώνουν ότι η ΠΚΣ είναι αυτή που κάνει ξεχωριστές πορείες, έστριψαν στην πρώτη γωνία... διά της Πεσματζόγλου! Δηλαδή, ξέκοψαν από την πορεία! Μπήκαν στη Σταδίου και εμφάνισαν εαυτόν ως κεφαλή! Σιγά τα λάχανα, δηλαδή, ως προς την ουσία της διαδήλωσης. Σπουδαίο, όμως, ως κίνηση δημοσιογραφικής αναφοράς. Την επομένη, στα γνωστά έντυπα που ντε και καλά θέλουν το φοιτητικό κίνημα «αδέσμευτο» από εργάτες και «Κόμματα», το «ρεπορτάζ» εμφάνιζε τους φοιτητές να διαδηλώνουν υπό τη ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ να αναγκάζεται να προσκολληθεί στην ουρά!

Λεπτομέρεια, την αναφέρουμε, γιατί κάθε πληροφορία, τελικά, σηματοδοτεί κάτι: Προτάθηκε από δυνάμεις της ΠΚΣ σε όσους κρατούσαν το πανό των καταλήψεων του Πολυτεχνείου, να μπουν στην κεφαλή της πορείας με το πανό τους. Το αρνήθηκαν, κράτησαν το πανό πίσω, εκεί ακριβώς που χρειαζόταν για να μπορεί η ΓΣΕΕ, ναι οι εργατοπατέρες που έστησαν ιδιωτικού τύπου Ακαδημία, να δηλώνει ότι είναι μαζί με τους φοιτητές...

Φτηνά πράγματα, από ΠΑΣΟΚους που πάντα φτηνοί ήτανε.

Το κίνημα, μ' άλλους όρους συγκροτείται, ευτυχώς...


Θ.Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ