Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Καυγάς για... το πάπλωμα

Μάχη εντυπώσεων και εξουσίας, από ΕΠΟ, FIFA, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του ποδοσφαίρου και τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας για άθληση. Η τετράδα εξουσίας συμφωνεί απόλυτα στην ουσία (εμπορευματοποίηση ποδοσφαίρου) αλλά διαφωνεί στα διαδικαστικά. Ο καυγάς λοιπόν γίνεται για το... πάπλωμα.

Η FIFA, μετά από ενημέρωση της ΕΠΟ, απέβαλε τις ελληνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις, «για κυβερνητική παρέμβαση, στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου». Σε χτεσινή του συνέντευξη, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Β. Γκαγκάτσης, κατηγόρησε - ως μοναδικό υπαίτιο - τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ορφανό, γιατί «όχι μόνο δεν υπήρξαν οι τροποποιήσεις που υποσχέθηκε, αλλά προχώρησε σε χειρότερες παρεμβάσεις». Και παραδέχτηκε πως «αισθάνθηκαν ότι κοροϊδεύει το σύστημα FIFA και αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό». Απαιτώντας με τις αποφάσεις του «να αποκαταστήσει την καθεστηκυία τάξη».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, στην αυλαία της συζήτησης του σχεδίου νόμου - στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων - απάντησε με ορισμένες τροποποιήσεις. Υπαναχωρεί σε κάποια ζητήματα αλλά - με στόχο τις εντυπώσεις - κυρίως επιστρέφει την... καυτή πατάτα στην ΕΠΟ. Κατέθεσε άρθρο το οποίο επιτρέπει στην ομοσπονδία να αυτοεξαιρεθεί «από το πλέγμα του νόμου». Αυτό σημαίνει να μην εφαρμόσει τις διατάξεις, με συνέπεια όμως να χάσει και τα προβλεπόμενα ευεργετήματα (επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ). Ετσι προσβλέπει να αφαιρέσει τον ισχυρισμό περί παρέμβασης και να αναγκάσει την ομοσπονδία να πάρει την ευθύνη αποδοχής ή όχι, άρα να ζητήσει από την FIFA άρση της αποβολής ή να μην το κάνει, αναλαμβάνοντας και τις συνέπειες της όποιας επιλογής.

Το ΠΑΣΟΚ, που στα βασικά σημεία δε διαφωνεί, προχώρησε σε αντιπολιτευτικές κορόνες (επιχειρώντας να καλύψει την ταύτιση απόψεων και πρακτικής). Και έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας, το οποίο απέρριψε η πλειοψηφία.

Ο θόρυβος και οι «κοκορομαχίες» αξιοποιήθηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να κρυφτούν οι πραγματικές επιλογές τους. Οτι δηλαδή στηρίζουν απόλυτα την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και την παράδοσή του στους επιχειρηματίες, για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Μάλιστα υπήρξε συναγωνισμός για το ποιος στηρίζει καλύτερα τους επιχειρηματίες, υπό την επίφαση της «νέας σελίδας» και του «εκσυγχρονισμού».

Ενδεικτικά ν' αναφέρουμε πως το σχέδιο νόμου επιτρέπει στη «Σούπερ Λίγκα» ακόμα μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή. Με το κόλπο της χορηγίας. Δηλαδή τα χρήματα που θα δίνει στις ΠΑΕ θα αφαιρούνται από τον ακαθάριστο τζίρο της. Σε απλά ελληνικά αν συγκεντρώνει 10 ευρώ, μοιράζονται μεταξύ τους οι επιχειρήσεις τα 9 και φορολογούνται για ένα! Ο τρίμηνος τακτικός έλεγχος έγινε δικαίωμα εκτάκτου ελέγχου! Τα 2/3 των χρημάτων από το συμβόλαιο ενός παίχτη, αντί για «ετήσιες δόσεις» έγινε «σε ισόποσες δόσεις κατανεμημένες στη διάρκεια του συμβολαίου»... Και «φυσικά» νέα ρύθμιση χρεών σε 60 δόσεις με χάρισμα του 80% των προσαυξήσεων! Σήμερα, το πρωί, στην Επιτροπή θα παραθέσουν τις απόψεις τους οι ενδιαφερόμενοι φορείς και το απόγευμα θα συνεχιστεί η συζήτηση, κατ' άρθρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ