Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντολή «διεύρυνσης» των επιχειρήσεων

Να κλιμακωθεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα από αέρος και εδάφους διέταξε το Τελ Αβίβ, χωρίς να προσδιοριστεί το πότε

Μικροί Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό, στην Πόλη της Γάζας, κατά του αποκλεισμού και των κλιμακούμενων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων

Associated Press

Μικροί Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό, στην Πόλη της Γάζας, κατά του αποκλεισμού και των κλιμακούμενων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Εντολή «διεύρυνσης των επιχειρήσεων» στη Λωρίδα της Γάζας έλαβε, χτες, ο ισραηλινός στρατός από το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε, εκτάκτως, χτες το πρωί. Αφορμή της έκτακτης συνεδρίασης η εκτόξευση ρουκέτας «Κασάμ» σε άδειο σχολείο της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, το βράδυ της Τρίτης, που δεν προκάλεσε θύματα, αλλά «έπεισε» τους Ισραηλινούς επιτελείς ότι η τεχνογνωσία των ρουκετών έχει βελτιωθεί και μπορούν να πλήξουν πλέον κατοικημένες περιοχές. Αργά χτες βράδυ μια ακόμη ρουκέτα έπληξε την Ασκελόν, χωρίς πάλι να προκαλέσει θύματα.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, ισραηλινές κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι το σχέδιο «διεύρυνσης» των επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνει σειρά κινήσεων. Η σημαντικότερη, ίσως, είναι η σταδιακή παραπέρα είσοδος των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να δημιουργηθεί, όπως λέγεται, μια «ζώνη ασφαλείας» προκειμένου να αποφευχθεί η εκτόξευση ρουκετών. Αυτό συνεπάγεται περικύκλωση των πόλεων Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν, προκειμένου να δημιουργηθεί διάδρομος που δε θα επιτρέπει τη, μεταξύ τους, επικοινωνία, αλλά πιθανότατα και εισβολή στο πλέον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό στρατόπεδο του κόσμου, στο Τζαμπάλιγια. Ολες αυτές οι κινήσεις, όπως επισήμαναν και αναλυτές, σηματοδοτούν ανείπωτο αιματοκύλισμα, αφού θα οδηγήσουν σε μάχες σώμα με σώμα.

Επίσης, ο στρατός φέρεται να έλαβε εντολή για αύξηση των αεροπορικών πληγμάτων κατά υποδομών και θεσμών που «διευκολύνουν την τρομοκρατική δράση» και κατά της «Χαμάς». Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε για δεύτερη φορά το υπουργείο Εσωτερικών στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας κατάρρευση δύο ορόφων και σοβαρές ζημιές και σε γειτονικό κτίσμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 άμαχοι. Επίσης, έπληξε στρατόπεδο εκπαίδευσης και σχολείο της «Χαμάς» στη Ράφα. Το πρωί, από ισραηλινά πυρά κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ σκοτώθηκε ένας 11χρονος Παλαιστίνιος, ενώ από επιδρομή σε περίχωρα της Ιεριχούς νεαρό μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Το μεσημέρι, έκρηξη με 2 νεκρούς σημειώθηκε σε σπίτι της Γάζας, χωρίς να διευκρινίζεται αν επρόκειτο για επίθεση.

Αν και ο ισραηλινός στρατός επισήμως αρνείται ότι έχει εικόνα για το πού βρίσκεται ο απαχθείς όμηρος, η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» δημοσίευε, χτες, ενδελεχείς λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αυτές, κρατείται από 7 φρουρούς σε υπόγειο καταφύγιο που διαθέτει μεγάλα αποθέματα φαρμάκων, τροφίμων και νερού.

Διαπραγματεύσεις και ευχολόγια

Κατά τα άλλα, πάντως, Αιγύπτιοι και Τούρκοι διαπραγματευτές συνεχίζουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, συζητώντας, κυρίως, με την ηγεσία της «Χαμάς» εκτός παλαιστινιακών εδαφών. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της «Χαμάς» απηύθυνε, χτες, νέα έκκληση να σταματήσει η ισραηλινή κλιμάκωση για να μην καταρρεύσει η διαμεσολαβητική προσπάθεια.

Εκκληση για αποκλιμάκωση άμεσα απηύθυνε, εκ νέου, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την ανθρωπιστική κατάσταση. Τους κινδύνους αυτούς σημείωσαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας διακοπή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων πριν «φτάσει στην άβυσσο, στην ανθρωπιστική και οικονομική κατάρρευση», προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι «δεν μπορεί να καταστρέφει διαρκώς πολιτικές υποδομές που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ». Τέλος, η Κοντολίζα Ράις ζήτησε, άλλη μια φορά, να απελευθερωθεί άμεσα ο Ισραηλινός στρατιώτης και να επιδειχτεί αυτοσυγκράτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ