Πέμπτη 20 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιέζει για Κούρδους και PKK

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο σχεδιασμό αποστολής τουλάχιστον 50.000 στρατιωτών στο Ιράκ για να «καταστρέψουν βάσεις των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK)» βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε χτες ότι Τούρκοι αξιωματούχοι συνομιλούν με τις ΗΠΑ και το Ιράκ σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση. Οπως μετέδωσε το «CNN Turk», τα σχέδια αυτά προβλέπουν σύντομες αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον βάσεων του PKK σε βάθος έως 60 χιλιομέτρων εντός του βόρειου Ιράκ.

Η κίνηση αυτή από την Τουρκία, θεωρείται από διπλωμάτες και αξιωματούχους, ως τρόπος πίεσης προς τις ΗΠΑ και το Ιράκ να πάρουν μέτρα ενάντια στους μαχητές του PKK. Παράλληλα, εκτιμάται ότι μια τέτοια επέμβαση δεν μπορεί να γίνει στο άμεσο διάστημα, μιας και σε λίγες μόλις μέρες θα συνέλθει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής του νέου αρχηγού του στρατεύματος.

Την ίδια ώρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας έναντι των επιθέσεων του Κούρδων, αφού όμως την προηγούμενη μέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περιοχή, επειδή από τη μία δίνει τη συγκατάθεσή της για την επέμβαση του Ισραήλ στο Λίβανο για να πλήξει στόχους της «Χεζμπολάχ», αλλά είναι εναντίον της τουρκικής επέμβασης στο βόρειο Ιράκ με στόχο το PKK. Ωστόσο, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η Ουάσιγκτον είναι ενάντια σε μια μονομερή επίθεση του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, και τονίζεται ότι «η συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ιρακινή κυβέρνηση μπορεί να είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για την ενίσχυση της τουρκικής ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ