Πέμπτη 20 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Φονικές ισραηλινές εισβολές

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ισραηλινά στρατεύματα παραμένουν εντός των παλαιστινιακών εδαφών στο βορρά, στο νότο αλλά και στις κεντρικές περιοχές. Χτες, μόνο, σε διαφορετικές επιχειρήσεις, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι στη Γάζα και 3 στη Δυτική Οχθη, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 95 στις αλλεπάλληλες επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές.

Από τα ξημερώματα, χτες, ισραηλινά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού προσπάθησαν να εισβάλουν στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, καλυπτόμενα από ριπές ισραηλινών ελικοπτέρων. Σημειώθηκαν πολύωρες, σφοδρές ανταλλαγές πυρών με Παλαιστίνιους μαχητές, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 7 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 45 συμπατριώτες τους, κυρίως άμαχοι και πολλά παιδιά, και 5 Ισραηλινοί στρατιώτες. Αργά το απόγευμα, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε νέα αεροπορική επιδρομή στο συγκεκριμένο στρατόπεδο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 3 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 20.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα αεροπορικά πλήγματα σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας στο νότο και στο βορρά, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Επίσης, στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με στόχο, όπως ανακοινώθηκε, να κατεδαφίσει 2 κτίρια που χρησιμοποιούνταν από υπηρεσίες της «Χαμάς». Μέχρι να αναλάβουν δουλιά οι εκσκαφείς, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Παλαιστίνιους μαχητές, που στοίχισε τη ζωή σε 3 από αυτούς, ενώ άλλοι 30 Παλαιστίνιοι, αρκετοί από τους οποίους περαστικοί, τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Μιλώντας χτες στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός της «Χαμάς» Ισμαΐλ Χανίγια υποστήριξε ότι η τακτική που ακολουθεί τις τελευταίες βδομάδες ο ισραηλινός στρατός στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και οι τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλων επιδρομών στο Λίβανο αποδεικνύουν ότι «οι στόχοι του Ισραήλ ξεπερνούν κατά πολύ την απελευθέρωση των αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών». Ο Χανίγια αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της Ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών, η οποία υποστήριξε ότι «προωθείται σχέδιο ριζικής πολιτικής αναδιαμόρφωσης της περιοχής». Στην κατεύθυνση προφανώς των ισραηλινών και αμερικανικών συμφερόντων, κατέληξε ο Χανίγια.

Την ίδια ώρα, ο Ερυθρός Σταυρός καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως και ο ΟΗΕ, απηύθυναν νέες εκκλήσεις για να επιτραπεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας στοιχειώδης ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. Από την πλευρά του, το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ απομάκρυνε χτες 105 Αμερικανούς πολίτες (συμπεριλαμβανομένων και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων) από τη Λωρίδα της Γάζας. Στις 8 Ιούλη είχαν απομακρυνθεί άλλοι 68 Αμερικανοί πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ