Πέμπτη 20 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
«Κανένα χρονοδιάγραμμα» στο αιματοκύλισμα
  • «Στόχος να αλλάξουμε την πολιτική πραγματικότητα της περιοχής», διαμηνύει η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών
  • Σύσσωμη η λιβανική ηγεσία απευθύνει εναγώνιες εκκλήσεις για τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης

Προφανώς θεωρήθηκε απειλή για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία»...

Associated Press

Προφανώς θεωρήθηκε απειλή για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία»...
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δεν έχουν «χρονικό περιορισμό» οι ισραηλινές επιχειρήσεις διαμήνυσε η ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ η υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνιζε τις προθέσεις του Τελ Αβίβ: «Το εβραϊκό κράτος και η διεθνής κοινότητα έχουν έναν κοινό στόχο: να προωθήσουν μια διαδικασία θεμελιακής και μακροπρόθεσμης αλλαγής στην πολιτική πραγματικότητα της περιοχής, εξαλείφοντας την τρομοκρατική απειλή για όλες τις χώρες, εξαλείφοντας τον άξονα Χεζμπολάχ - Χαμάς - Συρία - Ιράν». Για όγδοη μέρα, συνεχίστηκε το ισραηλινό σφυροκόπημα, παρά τις εναγώνιες εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και σύσσωμης πλέον της λιβανικής ηγεσίας προς κάθε κατεύθυνση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι νεκροί άμαχοι φτάνουν πια τους 300 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

Οι ισραηλινές «διακηρύξεις» έγιναν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου με τον Χαβιέ Σολάνα, που αρκέστηκε να τονίσει ότι «πρέπει να τερματιστούν οι εχθροπραξίες άμεσα», συμπληρώνοντας βέβαια ότι πρέπει «να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες». Κάπως εντονότερο, από ό,τι τις προηγούμενες μέρες, ύφος χρησιμοποίησαν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο Ιταλός ομόλογός του, τασσόμενοι επίσης υπέρ «μιας γρήγορης κατάπαυσης του πυρός».

Ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε να δημιουργηθούν τουλάχιστον «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», προκειμένου να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να μπορέσουν να διαφύγουν οι άμαχοι. Ο Ιορδανός βασιλιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών (που τελικά δε μεταβαίνει στα τέλη της βδομάδας στην περιοχή) ζητώντας της να «ενταθούν οι πιέσεις για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Σχετική τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, χτες, ο Σύρος Πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τη «δυσανάλογη χρήση βίας από τον ισραηλινό στρατό» και επέκρινε όσους «τις στιγμές αυτές προσπαθούν να εμπλέξουν τρίτους ως ενόχους για την κρίση, γιατί αυτό απειλεί να προκαλέσει περαιτέρω όξυνση της βίας». Αντίθετα, ο Τόνι Μπλερ επέμεινε προκλητικά ότι «πριν από την επίτευξη εκεχειρίας θα πρέπει να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες». Σήμερα, ο Κόφι Ανάν θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πρόταση για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης.

Επιδρομές, μάχες και εκκλήσεις

Τουλάχιστον άλλοι 55 άμαχοι σκοτώθηκαν, χτες, και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό, όπου στόχος έγινε και η χριστιανική μεσοαστική συνοικία Ασραφίγια, που μέχρι χτες, θεωρούνταν αλώβητη. Την ίδια ώρα, σκληρές μάχες μαίνονται στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αποπειράθηκαν τουλάχιστον 3 φορές να εισβάλουν και απωθήθηκαν από μαχητές της «Χεζμπολάχ». Οι μάχες συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ και είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 2 Ισραηλινών στρατιωτών και ο τραυματισμός 9.

Από την άλλη, ρουκέτες «Κατιούσα» έπληξαν δύο φορές τη Χάιφα αλλά και τη Ναζαρέτ, όπου σκοτώθηκαν 3 Ισραηλινοί Αραβες (οι 2 παιδιά) και τραυματίστηκαν 20. Η πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης είναι Ισραηλινοί Αραβες και κατήγγειλαν ότι λόγω της πολιτικής διακρίσεων της ισραηλινής ηγεσίας δε διαθέτουν ούτε καταφύγια ούτε σειρήνες.

Ενώ συνεχίζεται η αποχώρηση των ξένων υπηκόων κατά χιλιάδες από τη Βηρυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF ζητούσαν άμεσα κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα κάλυψης των βασικών αναγκών και των όρων υγιεινής σε πολλές περιοχές του Λιβάνου. Εκτιμάται ότι το 70% των κατοίκων των νότιων περιοχών έχουν γίνει πρόσφυγες.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός απηύθυνε επείγουσα έκκληση για διεθνή παρέμβαση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο, γνωστός ως φιλοαμερικανός, Φουάντ Σινιόρα συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν το Ισραήλ δεν αποχωρήσει από τα κατεχόμενα λιβανικά εδάφη (αγροκτήματα - Σεμπάα), αν δεν απελευθερώσει τους Λιβανέζους κρατούμενους εδώ και χρόνια και δεν τηρήσει τους όρους της εκεχειρίας του 1949. Εκκληση διεθνούς παρέμβασης για τερματισμό της ισραηλινής εγκληματικής επίθεσης ζήτησε και ο γιος του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι, που μετέβη στην Ιταλία για να ασκήσει πιέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ