Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
«Τρικλοποδιές» βλέπει η κυβέρνηση

Εκφράζοντας την αγωνία της, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του, μην τυχόν και «ναυαγήσει» η διαδικασία εκποίησης της Εμπορικής από «ανυπόστατες φήμες» και... κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια «τορπιλισμού» της δρομολογημένης παράδοσης της Εμπορικής Τράπεζας σε μεγαλομέτοχο-στρατηγικό «επενδυτή» της Κρεντί Αγκρικόλ «βλέπει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ που (στο «παρά πέντε» της συμφωνίας εκποίησης της τράπεζας) κάνει λόγο για παιχνίδια κερδοσκοπίας με την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Ενδεικτικές, από αυτή την άποψη, είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως «στη φάση αυτή, κάποιοι, είτε για οικονομικούς είτε για πολιτικούς λόγους, ίσως επιχειρήσουν να τορπιλίσουν τη διαδικασία για να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο με τη διασπορά ανυπόστατων φημών».

Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα των δηλώσεων του υπουργού, γεγονός είναι πως η σχετική φημολογία - από μεγαλορεντιέρηδες και άλλους - έφερε ως ενδιαφερόμενες διάφορες τράπεζες (ντόπιες και ξένες). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας εκτιμά πως πίσω από αυτές τις διαδόσεις βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση «φουσκώματος» της μετοχής έτσι ώστε η πώληση να αναβληθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου, στην επιχείρηση αυτή μετέχουν και ντόπιοι τραπεζίτες οι οποίοι, για δικούς τους λόγους, δεν «καλοβλέπουν» την είσοδο της γαλλικής Κρεντί Αγκρικόλ στην ντόπια αγορά.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τόσο τα «παιχνίδια» και οι διαγκωνισμοί ανάμεσα σε μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου όσο και η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι εξίσου βλαπτικά για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Ηδη οι Γάλλοι τραπεζίτες σκέπτονται να ξεμπερδεύουν οριστικά με τη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων», η τύχη της οποίας είναι προδιαγεγραμμένη από τα όποια μελλοντικά αφεντικά της τράπεζας.

Η περίοδος υποβολής προτάσεων από τυχόν ενδιαφερόμενους λήγει σήμερα Τρίτη 25 Ιούλη, ενώ - σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη - η μοναδική προσφορά (μέχρι χτες) ήταν αυτή της γαλλικής τράπεζας. Στα παζάρια της με τους Γάλλους τραπεζίτες η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει καλύτερη τιμή από την αρχική πρόταση. Για το σκοπό αυτό διαμηνύει πως η υπάρχουσα επίσημη προσφορά (στα 23,5 ευρώ ανά μετοχή) δεν είναι ικανοποιητική, αφήνοντας να εννοηθεί πως σ' αυτή τη φάση δε θα προχωρήσει στην πώληση εφόσον δεν υπάρξει «βελτιωτική πρόταση».

Κοκορομαχία για το ΚΠΣ

Κυβέρνηση και ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τη σκιαμαχία γύρω από την «απορροφητικότητα» των κοινοτικών κονδυλίων ή με άλλα λόγια για το βαθμό ικανότητας του καθένα από αυτούς να απορροφά περισσότερα κονδύλια σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε σχετικά πως το «ΠΑΣΟΚ κληροδότησε μια άθλια δημοσιονομική κατάσταση και τραγικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ», και πρόσθεσε πως «πάει πολύ, τώρα, να επιχειρεί να μεταβληθεί από κατηγορούμενο σε τιμητή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διείσδυση στην αγορά των βαλκανικών χωρών(2007-06-06 00:00:00.0)
Ανεβαίνει ο πήχης της κερδοφορίας(2007-02-23 00:00:00.0)
Αυξήσεις επιτοκίων(2007-01-03 00:00:00.0)
Οι αρμόδιοι δηλώνουν αναρμόδιοι(2006-10-14 00:00:00.0)
Ταυτίσεις(2006-08-11 00:00:00.0)
Κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ πλαγιοκοπούν τους εργαζομένους(2006-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ