Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολέμαρχοι και κατοχικοί συνεχίζουν τις σφαγές

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΚΑΜΠΕΡΑ και ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ολα τα είχε το Αφγανιστάν, ο εμφύλιος ανάμεσα σε αντιμαχόμενους πολέμαρχους του έλειπε: Χτες, δυνάμεις του Ουζμπέκου πολέμαρχου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και του επίσης Ουζμπέκου πολέμαρχου Αμπντούλ Μαλίκ συγκρούσθηκαν με σφοδρότητα στην επαρχία Φαριάμπ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 4 άνθρωποι να σκοτωθούν και εκατοντάδες χωρικοί να αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τουλάχιστον ένα από τα θύματα ήταν άμαχος, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εν τω μεταξύ, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωναν χτες άλλη μια «επιτυχία» τους, ότι δηλαδή «σκότωσαν 12 μαχητές των Ταλιμπάν» στην επαρχία Νουριστάν. Χτες, όμως, οι κατοχικές δυνάμεις είχαν κι άλλη απώλεια, έναν Καναδό στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε από «ατύχημα» με το όπλο του στην πόλη της Κανταχάρ.

Οι αρχές της επαρχίας Χελμάντ ισχυρίσθηκαν χτες ότι μαχητές των Ταλιμπάν «απαγχόνισαν μια 70χρονη γυναίκα και έναν 13χρονο εγγονό της», επειδή τους θεωρούσαν «κατασκόπους των Αμερικανών» στην περιοχή Μούσα Κάλα. Σύμφωνα με τις αρχές, η γηραιά γυναίκα και ο έφηβος απαγχονίσθηκαν μετά την επίσκεψή τους σε μια από τις κόρες της που είναι σύζυγος αστυνομικού. Οι Ταλιμπάν, πρόσθεσε εκπρόσωπος των αρχών, απείλησαν τους κατοίκους της Μούσα Κάλα, όπου τις τελευταίες βδομάδες σημειώνονται πολλές επιχειρήσεις των Βρετανών κατοχικών της ISAF. Ωστόσο, εκπρόσωπος των μαχητών Ταλιμπάν επιχείρησε να αποσείσει κάθε κατηγορία περί ανάμειξής τους στις δολοφονίες, τις οποίες απέδωσε σε «ξεκαθάρισμα οικογενειακών λογαριασμών».

Εν τω μεταξύ, η Καμπέρα ανακοίνωσε ότι αποστέλλει άλλους 150 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, λόγω της «επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα. Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει μια μονάδα «ανοικοδόμησης», με 240 άνδρες, στο Αφγανιστάν το Σεπτέμβρη. Ηδη, η Αυστραλία διαθέτει στην κατεχόμενη χώρα 300 στρατιωτικούς, περιλαμβανομένων 190 μελών των ειδικών της δυνάμεων, και με τη νέα αποστολή θα φθάσει, σχεδόν, τους 700.

Τέλος, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της Κολομβίας την «παροχή βοήθειας» από την Μπογκοτά στην Καμπούλ όσον αφορά την «καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών», σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times (Λονδίνο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ