Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δεύτερη θητεία για Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Τεθωρακισμένη» η πρωτεύουσα της Κολομβίας στην κυριολεξία και ο λόγος δεν ήταν άλλος από την επίσημη τελετή ορκωμοσίας για τον Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε.

Οπως σημειώνουν τα διάφορα ΜΜΕ, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ένας Πρόεδρος ορκίζεται για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, παραλείποντας φυσικά να αναφέρουν ότι ο Ουρίμπε κατόρθωσε να εκλεγεί για δεύτερη φορά, αφού προώθησε νομοθετική ρύθμιση, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα, ώστε να έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στις εκλογές, καθώς δεν επιτρέπεται η δεύτερη συνεχής θητεία για κανέναν εν ενεργεία Πρόεδρο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία δεκάδων αρχηγών κρατών και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερα άτομα. «Πρόκειται για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου και δεν έχουν καμία σχέση με τους αριστερούς αντάρτες των FARC», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας. Μιλώντας μετά την ορκωμοσία ο Ουρίμπε, κάλεσε τους ηγέτες των ανταρτών να δείξουν στην πράξη την πρόθεσή τους να εργαστούν για την ειρήνη. Χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα τη διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των μελών της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ. Επισήμως αυτά, γιατί ο λόγος που εκλέχτηκε, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, είναι η ολοκλήρωση του «βρώμικου πολέμου» ενάντια στο αντάρτικο και το λαϊκό κίνημα...

Οσο για τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις «που συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τα όπλα» και ο Ουρίμπε το χρησιμοποιεί ως «άλλοθι», όχι μόνο δεν τα εγκατέλειψαν αλλά σφαγίασαν και μία εξαμελή οικογένεια -περιλαμβανομένου ενός παιδιού. Η μαζική δολοφονία με τη χρήση πολυβόλων σημειώθηκε τη Δευτέρα στη Σαραγόσα, μια πόλη της επαρχίας Αντιόκια και εκτιμάται ότι έγινε από πρώην μέλη των AUC, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ