Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΚΕΝΤΖΙ ΜΙΖΟΓΚΟΥΤΣΙ
Σταυρωμένοι εραστές

Στο περασμένο φύλλο της εφημερίδας μας μιλήσαμε για τον καλό γιαπωνέζικο κινηματογράφο. Επίσης, μιλήσαμε για τον ίδιον τον Κέντζι Μιζογκούτσι και τις ταινίες του. Οι «Σταυρωμένοι εραστές», είναι μια δική του ταινία. Μια ταινία που απέσπασε, και αυτή, τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Η υπόθεση: Στο Κιότο του 17ου αιώνα, η Οσάν, γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, έχει παντρευτεί για λόγους συμφέροντος τον Ισούν, έναν εύπορο και φιλοχρήματο άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Μοχέι, ένας από τους υπαλλήλους του άνδρα της, είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Οταν η Οσάν κατηγορείται ψευδώς ότι είναι ερωμένη του, αναγκάζονται να το σκάσουν μαζί και γρήγορα αποκαλύπτουν ο ένας τον έρωτά του για τον άλλο. Στο μεταξύ, ο Ισούν διατάζει τους άνδρες του να βρουν τους δύο εραστές και να τους χωρίσουν, για να αποφύγει το δημόσιο εξευτελισμό. Το τέλος των δύο εραστών θα είναι τραγικό: θα σταυρωθούν δημόσια, αφού αυτή είναι η τιμωρία που επιβάλλεται στους μοιχούς.

Θα δανειστώ μια παράγραφο από την κριτική του Βασίλη Ραφαηλίδη, που είχε δει την ταινία. (Με την ευκαιρία θέλω να του ζητήσω συγνώμη, που με πρόλαβε ο θάνατός του και δεν μπόρεσα να του εγχειρίσω μια φωτογραφία, που τράβηξα γι' αυτόν και τον αφορούσε): «...Προσέξτε τις παραμέτρους που κάνουν αυτή την ταινία, όπως και όλες τις ταινίες του Μιζογκούτσι, "άφατη": κάθε φορά που θα προσπαθήσεις να μιλήσεις γι' αυτήν σου κόβεται η μιλιά, κι ένα τραγούδι ή ένας λυγμός κρέμεται στα χείλια σου. Δεν υπάρχει μετάφραση για την τέχνη του Μιζογκούτσι».

Παίζουν: Καζούο Χασεγκάουα, Κιόκο Καγκάουα, Εϊτάρο Σίντο, Σακάε Οζάουα, Γιόκο Μιναμίντα, Χαρούο Τανάκα, Τσιέκο Μαμιαούα, Ιτσίρο Σουγκάι.

ΤΑΚΕΣΙ ΚΙΤΑΝΟ
Takeshis

Γιαπωνέζικη και αυτή η ταινία. Νεότερος και πολύ διαφορετικός ο δημιουργός της. Και αυτή, όμως, συμμετείχε στο φεστιβάλ της Βενετίας (2005). Ο Τακέσι Κιτάνο, γεννήθηκε στο Τόκιο το 1947, μπήκε στο χώρο του θεάματος σαν κωμικός! Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, ηθοποιός, ζωγράφος και σκηνοθέτης. Εχει γυρίσει άλλες 11 ταινίες.

«Ο Beat Takeshi ζει στους φρενήρεις και, μερικές φορές σουρεαλιστικούς, ρυθμούς που έχει η ζωή ενός showbiz celebrity. Ο ξανθός του σωσίας, ο Κιτάνο, ένας ντροπαλός ταμίας σε μαγαζί με ψιλικά, παραμένει άσημος, πλην φιλόδοξος, ηθοποιός. Αφού οι δρόμοι του με τον Beat συναντηθούν και έχοντας περάσει από μία σειρά οντισιόν - σκέτη απογοήτευση, ο Κιτάνο θα χαθεί σε μία μυστήρια και φανταστική νοητική κατάσταση με βασικά χαρακτηριστικά της αποσπάσματα τόσο από την αληθινή ζωή του Beat, όσο και από τη βίαιη προσωπικότητα που ενσαρκώνει στον κινηματογράφο».

Η παραπάνω «υπόθεση» πρέπει να ιδωθεί σε συνδυασμό με το ιδιότυπο χιούμορ του δημιουργού της ταινίας, Τακέσι Κιτάνο. Και, επίσης, το γεγονός ότι η ταινία εμπεριέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του. Η ταινία μπορεί να ιδωθεί σαν μια «αυτοσύσταση»: Από εδώ είμαι εγώ. Ο κ. Τακέσι Κιτάνο...

Αν αρέσκεστε στις γνωριμίες, και στις κωμωδίες, γιατί όχι! Η φόρμα της ταινίας, πάντως, υπόσχεται, ανατροπές και εκπλήξεις. Και, επίσης, μια γνωριμία με τη διαδικασία του γυρίσματος μιας ταινίας.

«Ηθελα να χρησιμοποιήσω τον εαυτό μου με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσα μαριονέτες», εξηγεί για τη δουλιά του ο ίδιος ο σκηνοθέτης. «Κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής μου καριέρας, έχω κάνει πολλές ταινίες. Αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα τελικό κομμάτι. Είναι σαν να βίδωσα όλες τις βίδες και να έραψα όλες τις κλωστές. Πλέον μπορώ να ξαναξεκινήσω». Ιδωμεν!

Παίζουν: Τακέσι Κιτάνο, Κοτόμιο Κιόνο, Καγιόκο Κασιμότο.

ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΣΙΝΤΟ
Romanzo criminale

Από το Φεστιβάλ του Βερολίνου αυτή η ταινία (2006). Υποψήφια για τη «Χρυσή Αρκτο». Στηρίζεται σε ελεύθερη διασκευή από το βραβευμένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο. Αφηγείται την αληθινή ιστορία της ρωμαϊκής συμμορίας του υποκόσμου, που κατάφερε να καθοδηγεί το οργανωμένο έγκλημα της ιταλικής πρωτεύουσας, από τα τέλη της δεκαετίας του '70 μέχρι και το τέλος του '90.

Ο Λιμπανέζε, ο Φρέντο και ο Ντάνι μεγάλωσαν στους δρόμους της Ρώμης. Μικροκακοποιοί στην αρχή, ανέβαιναν σιγά σιγά, σταδιακά, τα σκαλιά της ιεραρχίας του υποκόσμου. Δεμένοι μεταξύ τους σαν αδέλφια και με τη σύμφωνη γνώμη της σικελικής μαφίας και των μυστικών υπηρεσιών της ιταλικής κυβέρνησης, πραγματοποίησαν μία σειρά από «στρατηγικούς» φόνους και ανέλαβαν τα ηνία της παράνομης Ρώμης αποκτώντας υψηλές διασυνδέσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την «τρομοκρατία» που τότε ζούσε το ζενίθ των ημερών της.

O αστυνομικός επιθεωρητής Σκιολόια, που όλα αυτά τα χρόνια τους καταδιώκει, αποκτά και προσωπική συναισθηματική εμπλοκή, όταν ερωτεύεται την Πατρίτσια, ένα διάσημο και όμορφο go-go girl της Ρώμης, που όμως είναι από χρόνια ερωμένη του Ντάνι.

Δεν πρόκειται για μία ακόμα γκανγκστερική ταινία, λένε οι δημιουργοί της. Πρόκειται για μία ιστορία παιδικής αθώας και απόλυτης φιλίας που εξελίσσεται όπως και οι πολυσύνθετοι χαρακτήρες των ηρώων και το ακόμα πιο πολυσύνθετο και αντιφατικό περιβάλλον τους.

Παίζουν: Κιμ Ρόσι Στούαρτ, Αννα Μουγκλάλις, Πιερφραντζέσκο Φαβίνο, Κλαούντιο Σανταμαρία, Στέφανο Ακόρντι, Ρικάρντο Σκαμάρσιο, Τζασμίν Τρίνκα.

ΦΡΑΝΣΙΣ ΒΕΜΠΕΡ
Κατά λάθος εραστής

Μια κωμωδία που κινείται στην «υψηλή» κοινωνία. Πλούτος, συζυγικές και άλλες απάτες, μικροκαβγάδες, μικροεκβιασμοί, αστειάκια. Ο κόσμος καίγεται και οι Γάλλοι χτενίζονται! Συμμετέχουν, ωστόσο, πολύ καλοί ηθοποιοί!

Ο δημιουργός της ταινίας είναι πρότυπο για τους Αμερικάνους, οι οποίοι ξαναγύρισαν τρεις από τις ταινίες του στα «καθ' αυτούς». Το ίδιο, ίσως, κάνουν και για τον «Doublure», όπως «ακούει» στα γαλλικά η ταινία. Τα υπόλοιπα, δικά σας!

Παίζουν: Ντανιέλ Οτέιγ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Βιρζινί Λεν Τουαγιέν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την Κυριακή στο σινεμά... (2011-09-15 00:00:00.0)
Πυροτεχνήματα (2009-09-04 00:00:00.0)
Το ταξίδι του Κικουτζίρο (2005-05-22 00:00:00.0)
«Κούκλες» (2003-03-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-03-08 00:00:00.0)
Τα «μάτια» του Τόκιο (2002-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ