Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ οπλίζει το χέρι των εμπρηστών

Τραγικός ο απολογισμός σε Χαλκιδική και Μάνη. Αποζημιώσεις - ψίχουλα και αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο τραγικός απολογισμός

Κρανίου τόπος η Κασσάνδρα

Eurokinissi

Κρανίου τόπος η Κασσάνδρα
«Μας έκαψαν»... «Μας ρήμαξαν»... Η κραυγή απόγνωσης των κατοίκων στη Χαλκιδική, στη Μάνη και άλλες περιοχές της χώρας μεγαλώνει όσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής, που ακόμα δεν έχει τελειώσει. Στη Χαλκιδική ο φόβος των αναζωπυρώσεων διατηρείται, όπως και στη Μάνη, ενώ στο Μαίναλο, στην Αρκαδία, η φωτιά έκαιγε μέχρι αργά χτες το βράδυ δασική έκταση.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ μοιράζει αποζημιώσεις ψίχουλα των 700 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που δημιούργησε η καταστροφή. Και υπόσχεται ανάλογη αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές στα σπίτια, στις επιχειρήσεις τους, στις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Επιπλέον, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Φώλιας ανακοίνωσε πως... θα διατεθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για κακή οργάνωση και ολιγωρία.

Προκειμένου να κατευνάσει την οργή των κατοίκων της Χαλκιδικής, χτες, υπουργικό κλιμάκιο, αφού επιθεώρησε εναέρια την κατεστραμμένη περιοχή, μετέβη στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και προχώρησε σε γενικόλογες εξαγγελίες έργων. Ανάμεσα στα άλλα, οι υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης, Εσωτερικών, Τουρισμού και οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσαν ότι θα κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή και θα προχωρήσει η αναδάσωση το συντομότερο χρόνο. Δεσμεύσεις που καθόλου δεν καθησυχάζουν τους κατοίκους, αφού και στο παρελθόν είδαν το καμένο δάσος να αντικαθίσταται από οικιστικά συγκροτήματα.

Αντιπαράθεση - στάχτη στα μάτια

Χτες το πρωί και με φόντο τις τεράστιες καταστροφές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αντιπαρατέθηκαν μόνο και μόνο για τα προσχήματα, επιχειρώντας να συγκαλύψουν ότι η πολιτική που ακολούθησαν με την εμπορευματοποίηση των δασικών εκτάσεων είναι αυτή που οπλίζει τα χέρι των εμπρηστών.

Με κοινό στόχο, λοιπόν, να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι ανήμπορη να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, τον κοινό πλούτο και την οικολογική παράδοση και ιστορία της χώρας» και έκανε λόγο «για ολιγωρία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» και ζήτησε την απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν. Τροφή στην αντιπαράθεση έσπευσε να δώσει ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι μία ακόμη προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να καλύψει την ανυπαρξία του τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στο εσωκομματικό πεδίο». Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ με την προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και το άρθρο 24... προστάτευσε τις δασικές εκτάσεις.

Οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Επί δεκαετίες ολόκληρες οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών με νόμους και ειδικές ρυθμίσεις για την τσιμεντοποίηση των δασών και την εμπορευματοποίηση της γης. Για να εξυπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν αναγορεύσει τη γη σε εμπόρευμα. Την ώρα που το αίτημα για φτηνή λαϊκή κατοικία παραμένει κυρίαρχο, με την πολιτική τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κρατούν ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που σε αρκετές περιπτώσεις (σ.σ. όπως πέρυσι στην Ανατολική Αττική) μένουν στο δρόμο όταν καούν τα σπίτια τους.

Μακρύς κατάλογος ευθυνών

Πρόκειται για την πολιτική που:

  • Με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα άνοιξε το δρόμο για το δασοκτόνο νόμο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο άλλαξε ο ορισμός του δάσους και της δασικής έκτασης, αποχαρακτηρίζοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα από αυτές.
  • Με την κατάργηση του «μαχητού τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου», που κατοχύρωνε τη δημόσια δασική περιουσία και υποχρέωνε τον ιδιώτη να αποδείξει ενδεχόμενη ατομική ιδιοκτησία δάσους ή δασικής έκτασης, ενώ τώρα αυτός ο ρόλος ανατίθεται στο κράτος.
  • Με την τροπολογία στο νόμο 3127/2003 για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, χαρίζονται χιλιάδες δημόσιες δασικές εκτάσεις εντός σχεδίου πόλης και που έχουν τσιμεντοποιηθεί, στους καταπατητές.
  • Με τις ασύδοτες επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, νομιμοποιούνται ήδη διαμορφωμένες περιοχές αυθαιρέτων, ακόμη και μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις.
  • Με αλλεπάλληλες αποφάσεις νομαρχών ή περιφερειαρχών εξαιρούν από την αναδάσωση τεράστιες εκτάσεις που κάηκαν από τις πυρκαγιές, όπως στην περίπτωση της Πεντέλης, μετά τη φωτιά του 1995.
  • Με την απογύμνωση από στελέχη και άλλες υποδομές αφαιρεί κάθε δυνατότητα των δασοπυροσβεστικών υπηρεσιών.
  • Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ήρθε φέτος το καλοκαίρι, νομιμοποιεί εκατομμύρια στρέμματα καταπατημένων εκτάσεων.
Σημαντικές καταστροφές

Ανυπολόγιστες είναι οι επιπτώσεις από τη φωτιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που εξακολουθούσε να καίει χτες για τρίτη μέρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει καεί το μισό πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους και γεωργικών εκτάσεων. Ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε σπίτια, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες. Επίσης δεν έχει υπολογιστεί η ζημιά στον τομέα του τουρισμού, αν και οι ξενοδόχοι είναι αισιόδοξοι πως παρά την άρον άρον φυγή των παραθεριστών που έζησαν την πύρινη λαίλαπα, οι κρατήσεις που υπάρχουν για τις επόμενες ημέρες θα εκτελεστούν κανονικά.

Σημαντικές καταστροφές εξακολουθούσε να προκαλεί χτες σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις η πυρκαγιά στη Λακωνία. Η φωτιά - μέχρι χτες το βράδυ - άλλαζε συνεχώς πορεία λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ορατός ήταν ο κίνδυνος αναζωπύρωσης μικροεστιών στη νοητή γραμμή από την Αερόπολη μέχρι το Γύθειο. Περίπου 50.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν γίνει στάχτη, ενώ αρκετά είναι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Πολλά χωριά παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα - αφού έχουν έχουν καεί περίπου 70 στύλοι της ΔΕΗ - ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί οι Δήμοι Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης και τα χωριά του Γυθείου, Καρυούπολη, Δροσοπηγή, Σκαμνάκι, Νεοχώρι και Σκουτάρι.

Στην Αρκαδία αναζωπυρώθηκε το ένα από τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι της Τρίτης. Η φωτιά στο Χρυσοβίτσι άρχισε να αναπτύσσεται ξανά και έκαιγε ανεξέλεγκτα το ελατόδασος του Μαινάλου.

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το απόγευμα και στη Μονεμβασιά, όπου τρία μέτωπα φωτιάς έκαιγαν μέχρι αργά το βράδυ ελιές και πουρνάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ