Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Κριτήριο ψήφου τα λαϊκά προβλήματα

Συνέντευξη του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» σε τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ

Ο Γιώργος Μαυρίκος
Ο Γιώργος Μαυρίκος
«Παίρνουμε έναν άνεργο που ζει στον Κολωνό, που έχει τρία παιδιά, που δυσκολεύεται να βρει το νοίκι και να τα βγάλει πέρα. Αυτόν τώρα με τι κριτήριο θα του πούμε να πάει να ψηφίσει; Θα του πούμε πως θα σου καθαρίσουμε το δρόμο; Είναι υποκρισία. Από την άλλη, υπάρχουν υποψήφιοι για την υπερνομαρχία και για το δήμο που λένε "αφήστε την πολιτική απέξω, τώρα πάμε να συζητήσουμε για τα τοπικά προβλήματα". Δεν υποκρίνονται, δεν κοροϊδεύουν, δεν επιχειρούν να εγκλωβίσουν αυτόν τον άνθρωπο απ' τον Κολωνό που είναι άνεργος;».

Με αυτό το παράδειγμα ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», κατέδειξε τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών και τα κριτήρια ψήφου που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι ενόψει των τοπικών εκλογών του Οκτώβρη, στην εκπομπή «Πρώτη γραμμή» της ΝΕΤ χτες το πρωί.

Στη διάρκεια της συνέντευξης μίλησε για τη διαφορετική αντίληψη της ΝΑΣ, η οποία θέλει να αξιοποιήσει την εκλογική της δύναμη για την ενίσχυση «των αγώνων των εργαζομένων, την ανάπτυξη των διεκδικήσεων, την αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές, την ανυπακοή στις αντιλαϊκές πολιτικές». Υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ευθύνες για τα προβλήματα, και γιατί όταν έχει ζέστη καιγόμαστε, για το ότι όταν βρέχει πνιγόμαστε, για το ότι γίνεται σεισμός και γκρεμιζόμαστε, υπάρχουν ευθύνες. Και λέμε: Ανάδειξέ το σε κριτήριο και κρίνε, κατάκρινε, ενίσχυσε».

Θέλει δύναμη να σταθείς όρθιος στην κάλπη

Σε ερώτηση για τα υψηλά ποσοστά του δικομματισμού, παρά τη λαϊκή αγανάκτηση, σχολίασε: «Καταλαβαίνει ο καθένας ότι θέλει δύναμη να οδηγηθεί στην κάλπη και να σταθεί όρθιος και να ψηφίσει μέχρι και τελευταία στιγμή αυτό που πιστεύει στην καρδιά του, γιατί παρεμβάλλονται πολλοί παράγοντες. Πρώτα απ' όλα η υπόσχεση ότι θα σου βάλω το παιδί στη δουλιά, η υπόσχεση ότι θα σου δώσω προαγωγή, η απειλή ότι θα σε απολύσω, η δέσμευση ότι δε θα πάρεις τη μετάθεση, χίλιες δυο διαδικασίες. Μετά, ο άνισος τρόπος που δίνουμε αυτόν τον αγώνα είναι και αυτός μια πλευρά».

«Οπλο» στα χέρια των εργατών η διακήρυξη της ΝΑΣ που θέτει τα βασικά κριτήρια ψήφου για τα λαϊκά στρώματα
«Οπλο» στα χέρια των εργατών η διακήρυξη της ΝΑΣ που θέτει τα βασικά κριτήρια ψήφου για τα λαϊκά στρώματα
Απ' την άλλη, συνέχισε, «πρέπει να πούμε ότι και τα ποσοστά του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα». Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Και ο Γαλιλαίος όταν έλεγε ότι η Γη κινείται μόνος του ήταν. Εμείς όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Εμείς είμαστε με κόσμο, με εργάτες, με εργαζόμενους, στις διαδηλώσεις που οργανώνουμε συμμετέχει κόσμος και αυτός ο κόσμος όλος δεν είναι μέλη του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και των άλλων κομμάτων, είναι κόσμος που βλέπει ότι αξίζει τον κόπο να στηρίξει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε την πολιτική του ΣΥΝ «συνένοχη για πολλά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο Λεκανοπέδιο». Υπενθύμισε πως «δεν είναι τυχαίο ότι περίπου σε 25-30% των δήμων και των νομαρχιών σε όλη την Ελλάδα, η ηγεσία του ΣΥΝ στηρίζει είτε το ΠΑΣΟΚ είτε άλλες πολιτικές δυνάμεις». Επίσης, προσέθεσε ξεκάθαρα: «Στόχος τους - που έχουν διαμηνύσει και οι υποψήφιοί τους σε αρκετές περιπτώσεις - είναι να ανοίξουν ένα δρόμο επικοινωνίας και συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία».

Τέλος, ο Γ. Μαυρίκος, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία άλλων κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη με τη σοσιαλδημοκρατία, σημείωσε: «Το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση που βομβάρδιζε στη Γιουγκοσλαβία, σήμερα συμμετέχει και μάλιστα θέλει να ηγηθεί της κατοχικής δύναμης στο Λίβανο. Αντίστοιχες στάσεις έχουν πάρει και άλλα κομμουνιστικά κόμματα. Ο κόσμος που ξέρει τι σημαίνει κομμουνιστικό κόμμα, τι σημαίνει μαρξιστική αντίληψη, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ