Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Παλιές αδιέξοδες ιστορίες

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι από την Αθήνα εξαρτάται αν θα προχωρήσει προς την ΕΕ η ΠΓΔΜ

Τελικά, όχι μόνο δεν επαληθεύτηκε η πρόβλεψη του Κώστα Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία το θέμα των Σκοπίων σε 5 με 10 χρόνια κανείς δε θα το θυμάται αλλά, αντίθετα, εξακολουθεί να «βασανίζει» με τον ίδιο αδιέξοδο τρόπο και τη θυγατέρα του, σημερινή υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, τοποθετήθηκε χτες, όταν της το ζήτησε δημοσιογράφος, επί των δηλώσεων του νέου υπουργού Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, καθώς και ο εκπρόσωπος της χώρας στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος, που καρκινοβατούν χρόνια τώρα στη Νέα Υόρκη, υποστήριξαν ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά στο διεθνές όνομα της χώρας αυτής, αλλά είναι απλώς διμερές θέμα με την Ελλάδα, για τις θέσεις της οποίας ο υπουργός της γειτονικής χώρας εξέφρασε «κατανόηση».

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή της σημείωσε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών της Νέας Υόρκης αφορά στη διεθνή ονομασία της ΠΓΔΜ και υπογράμμισε... απειλητικά ότι η Ελλάδα τελικά θα πρέπει να εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, κάτι που δε θα συμβεί ποτέ αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία.

«Υπενθυμίζω στον συνάδελφό μου της ΠΓΔΜ, ανέφερε στη δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη, ότι οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αφορούν στη διεθνή ονομασία της χώρας του, με την οποία κατά τα άλλα η Ελλάδα διατηρεί - και θέλει πάντα να διατηρεί - τις καλύτερες δυνατές γειτονικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις». Η Ελληνίδα υπουργός ολοκλήρωσε την απάντησή της διατυπώνοντας την απειλή: «Δεδομένου ότι ο κ. υπουργός κατανοεί, όπως δήλωσε, τις ελληνικές θέσεις, είναι προφανές ότι αντιλαμβάνεται επίσης ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο, υπό οιανδήποτε σύνθεση, είναι απίθανο να επικυρώσει την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εάν προηγουμένως δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ