Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Η αποκατάσταση ... «κατεδαφίστηκε»

Εφτά ολόκληρα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη του 1999, το έργο της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων δεν έχει ολοκληρωθεί. Το μαρτυρά η ύπαρξη ακόμη των καταυλισμών λυομένων, το μαρτυρούν οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις που είχαν εξαγγελθεί.

Κυρίως, το μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με τα οποία 1 στους 3 ιδιοκτήτες κτιρίων που έπαθαν ζημιές κατά το σεισμό και χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», ούτε καν ξεκίνησε τη διαδικασία για την επισκευή με τα ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε η σημερινή της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, από τα 38.165 κτίρια που κρίθηκαν «κίτρινα», μόνο για τα 12.806 ξεκίνησαν διαδικασίες επισκευής μέσα από τις διαδικασίες της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Αλλά και οι επισκευές που έγιναν και σ' αυτά τα κτίρια, με την επίσημη άδεια, ακολούθησαν τη λογική των κρατικών τεχνικών οδηγιών, που, αντί να επιβάλει τη θωράκισή τους, καθόρισε την επισκευή τους με την επαναφορά τους στην κατάσταση που ήταν αυτά πριν τους σεισμούς, δηλαδή στην κατάσταση με την οποία έπαθαν καταστροφές! Και το καθόριζε ακριβώς έτσι για να χορηγηθεί μειωμένη κρατική βοήθεια, η οποία δόθηκε τελικά, όταν κανείς υπερπηδούσε επιπρόσθετα τα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια που τέθηκαν...

Μάταια, όμως, επί εφτά χρόνια περιμένουν δικαίωση οι συγγενείς των νεκρών των 27 «χάρτινων» κτιρίων - κυρίως βιομηχανικών εγκαταστάσεων - που κατέρρευσαν. Παρότι η τότε κυβέρνηση και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υποσχέθηκε γρήγορη δικαστική διερεύνηση, αυτή προχωρά με βήματα χελώνας. Αντίθετα, πολύ γρήγορα με διάφορους δικονομικούς τρόπους απαλλάχτηκαν οι ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών...

Το χειρότερο, όμως, είναι το εξής: Εφτά χρόνια μετά το σεισμό της Πάρνηθας και ενώ έχουν μεσολαβήσει δεκάδες ακόμη σεισμοί στη χώρα μας - την πιο σεισμογενή της Ευρώπης - οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησαν στην εφαρμογή ενός ουσιαστικού προγράμματος για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ