Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Καταδικάστε τους και για την πολιτική τους στην κτηνοτροφία

Πολιτική εκδήλωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ στο Κεφαλοχώρι

«Με την ψήφο μας μπορούμε να βάλουμε φραγμούς στην αντιλαϊκή πολιτική, καταδικάζοντας τους υπαίτιους και της φτώχειας και της μιζέριας του λαού και οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές δίνουν μια ευκαιρία να τιμωρήσουμε τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό πρέπει να ψηφίσουμε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών πολιτών και άλλοι αγωνιστές γιατί μάχονται για τα συμφέροντα των αγροτών και των εργαζομένων». Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Κεφαλοχώρι(Λυκόραχη) η ΝΕ Ιωαννίνων του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας για την ευρύτερη πανέμορφη και ιστορικά φορτισμένη περιοχή, αφού σημείωσε, αρχικά, πως πρέπει να διαφυλάξουμε τον τόπο αυτό και για την ιστορία του, για την παράδοση και την ομορφιά του, αναφερόμενη στη σκανδαλολογία, ειδικότερα με τις γαλακτοβιομηχανίες, τόνισε πως: «Καρτέλ υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα (κρασί, υγεία) και τα εξασφαλίζει η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του πλούτου σε λίγα χέρια μέσα από την πολιτική της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς». Σχετικά, η ομιλήτρια κάλεσε τους αγροκτηνοτρόφους της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν τις αντιδράσεις και αντιστάσεις τους στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ που επιχειρεί η κυβέρνηση και τα στηρίγματά της στην περιοχή.

Επίσης, η ομιλήτρια, στάθηκε στις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα της κτηνοτροφίας, που είναι δυναμικός κλάδος με υψηλή διατροφική και οικονομική αξία, και σημείωσε τη φθίνουσα πορεία στην οποία βρίσκεται και την επιδείνωση της κατάστασης μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, με την ψήφιση και προώθηση των αντικτηνοτροφικών οδηγιών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως με την ένταξη στην ΕΕ είχαμε αυτάρκεια στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος που έφθανε στα 92%, ενώ, σήμερα, έπεσε στα 78% γιατί υπάρχει η ποσόστωση και εμποδίζει να αναπτυχθεί παραπέρα η κτηνοτροφία. Σε βοδινό κρέας ήταν 65% και σήμερα καλύπτει μόνο το 25%. Τα υπόλοιπα συμπληρώνονται με εισαγωγές, ενώ στο αγελαδινό γάλα, που οι ανάγκες της χώρας είναι 1.400.000 τόνοι, επιτρέπεται η παραγωγή μόνον περί τους 800.000 τόνους.

Δίνοντας την ακόμα χειρότερη προοπτική, η Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, στο πετσόκομμα των επιδοτήσεων και στην οριστική κατάργησή τους, στις εισαγωγές σε γάλα από άλλες χώρες της ΕΕ που οδηγούν στη μείωση των τιμών και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Ενώ οι μεγάλοι θα γίνουν μεγαλύτεροι και θα κερδίζουν οι μεγαλέμποροι και μεγαλοεισαγωγείς, σημείωσε.

Απέναντι σ' αυτήν την αντιαγροτική πολιτική, η ευρωβουλευτής παρέθεσε πλαίσιο διεκδίκησης για ανάπτυξη παραγωγικών συνεταιρισμών που, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να εξασφαλίζουν ασφαλή και φθηνά προϊόντα σε τιμές προσιτές για τον καταναλωτή. Ειδικά για την κτηνοτροφία σημείωσε ότι χρειάζεται επιδότηση όλων των αιγοπροβάτων και βοοειδών, κατάργηση των ποσοστώσεων, να σταματήσουν οι προσπάθειες ξεπουλήματος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, κατάργηση παρακρατήσεων, θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για φθηνές και ποιοτικές ζωοτροφές, προστασία της εγχώριας παραγωγής, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων, ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου κ.ά.

Ομως, επισήμανε, τα παραπάνω, μαζί με την ανάγκη για δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για δημιουργία πολιτιστικών κέντρων που είναι αναγκαία, μπορούν να γίνουν με αλλαγή πολιτικής που πρέπει να επιβάλει ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ