Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βάλσαμο η... ιδιωτικοποίηση της διαφθοράς!

Με την πολεμική κραυγή «Κάτω το κράτος» ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος επελαύνει κατά της διαφθοράς για την οποία ευθύνεται το... ΚΚΕ.

Ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ βουλευτής επικρατείας, με άρθρο του στην «Αυριανή», εγκαλεί το ΚΚΕ για τη θέση του σχετικά με τα σκάνδαλα. Επισημαίνει, μάλιστα, το... θράσος του ΚΚΕ, το οποίο «δεν εννοεί να βάλει γλώσσα μέσα»! Προς τι αυτός ο εκνευρισμός και η αμετροέπεια;

Αν ο λόγος είναι η τραγική κατάληξη των ιδεολογημάτων του νεοφιλελευθερισμού, τότε μπορούμε να καταλάβουμε το μένος του Ανδριανόπουλου κατά του ΚΚΕ.

Η πρώτη λαθροχειρία του Α. Ανδριανόπουλου συνίσταται στο ότι αποδίδει στο ΚΚΕ θέσεις τις οποίες ούτε διατύπωσε, ούτε θα μπορούσε να διατυπώσει. Οπως ότι όσο ισχυρότερο είναι το κράτος τόσο μικρότερη είναι η διαφθορά.

Θεμελιώδης θέση του ΚΚΕ είναι ότι «το Κράτος είναι προϊόν και εκδήλωση του αδιάλλακτου ανταγωνισμού των τάξεων». Ετσι το αστικό κράτος, το οποίο υπηρέτησε από πολλές θέσεις ο εν λόγω αρθρογράφος, μπορεί να «μεγαλώνει», ή να «μικραίνει», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Ομως πάντα, «μεγάλο» ή «μικρό», υπηρετεί τον ίδιο σκοπό, τη διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος. Μ' αυτό το κράτος, το ΚΚΕ βρίσκεται σε ανειρήνευτη αντίθεση.

Με προφανή πρόθεση να θολώσει τα νερά, ο Α. Ανδριανόπουλος επικαλείται συμπτώματα διαφθοράς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αποσιωπά το γεγονός ότι τα όποια συμπτώματα διαφθοράς στις χώρες αυτές ήταν αποτέλεσμα μιας παρέκκλισης από τις αρχές ενός εργατικού κράτους, το οποίο ως εκφραστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της θέτει στην προμετωπίδα του την οριστική κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, τα παραδείγματα που αναφέρει, συνηγορούν ότι ακόμα και σε εκείνες τις συνθήκες της πρώτης απόπειρας σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η γενεσιουργός αιτία των όποιων σκανδάλων έχουν άμεση σχέση με την οικονομία της αγοράς, ακόμα κι όταν αυτή αποκαλείται σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς. Η διαφορά είναι προφανέστατη και ο Α. Ανδριανόπουλος σκοπίμως την παρακάμπτει.

Το ΚΚΕ, όχι μόνο τώρα, τονίζει ότι η διαφθορά είναι συνώνυμη του καπιταλισμού, είναι δομικό στοιχείο του. Η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, το καπιταλιστικό κέρδος, ο τρόπος διανομής του πλούτου, ο ανταγωνισμός, το αστικό κράτος, είναι τα θεμέλια του συστήματος αυτού. Ολα αυτά είναι, κατά τον κ. Ανδριανόπουλο, νομιμοποιημένα από την ισχύ του κεφαλαίου. Για το ΚΚΕ είναι στόχοι ανατροπής.

Τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά συγκροτούν το θερμοκήπιο των πάσης φύσεως σκανδάλων, και αν ο συγκεκριμένος κύριος - ο οποίος μάλλον δε διαβάζει προσεκτικά τον «Ριζοσπάστη» αλλά μόνον τα σχόλια που γράφονται για τον «Ρ» σε άλλες εφημερίδες - ενδιαφέρεται να βρει την πηγή της κακοδαιμονίας, ας κοιτάξει την πολιτική των δύο κομμάτων τα οποία υπηρέτησε ο ίδιος πιστά και εξακολουθεί φυσικά να υπηρετεί.

Ετσι καταλαβαίνουμε τη ρηξικέλευθη πρότασή του για την... ιδιωτικοποίηση της διαφθοράς ως απάντηση στα σημερινά φαινόμενα. Οσον αφορά το ύφος του αρθρογράφου - βουλευτή και την αγανάκτησή του για την «ακατανόητη ασυλία που απολαμβάνει το ΚΚΕ», του απευθύνουμε μια πρόταση: Αφιππεύσατε... κύριε Ανδριανόπουλε!


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψεκάστε - ψηφίστε - ξεπλύνατε τον βούρκο της ΕΕ για τα σκάνδαλα! (2022-12-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-01-10 00:00:00.0)
Υπουλη προπαγάνδα (2013-01-09 00:00:00.0)
Κουκούλωμα από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (2011-07-22 00:00:00.0)
Να πληρώσουν πολιτικά (2010-06-09 00:00:00.0)
Το σημείο ταύτισής τους (2006-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ